Ünnepelnek a debreceni katolikusok

Idén is megrendezik a KATTÁRS-t, melyen koncertek, előadások, látványos bemutatók várják majd a közönséget Debrecen főterén.
A Magyarországon 2013 óta minden ősszel megrendezik a Katolikus Társadalmi Napokat. Idén Debrecen lesz a házigazda. A rendezvény kiemelt témaköre ezúttal az oktatás-nevelés lesz. A Kossuth térre látogatókat izgalmas kerekasztal-beszélgetések és előadások, változatos koncertek, szakmai és családi programok várják majd.

A KATTÁRS rendezvény ideje alatt játék és mesekönyv adományokat gyűjtenek a kárpátaljai hátrányos helyzetű gyermekek megsegítésére. Az elmúlt két évben összesen mintegy 22 ezer látogatót megmozgató KATTÁRS célja, hogy megmutassa, a Katolikus Egyház és általa a katolikus életszemlélet, a hitből táplálkozó szerepvállalás hogyan jelenik meg a társadalomban.

- A katolikusok háromszáz évvel ezelőtt, százhetvennyolc év félelem után kaptak lehetőséget arra, hogy visszatérhessenek a városba. Ez a program nagyon szépen kapcsolódik a Katolikus újjászületés Debrecen – 300 című jubileumi emlékévhez, amelyben szeretnénk bemutatni a katolikus vallásgyakorlás jelenlétét és megnyilvánulását a város értékeiben, kultúrájában – fogalmazott Bosák Nándor megyéspüspök.

Veres András szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke elmondta, a Katolikus Társadalmi Napok idei rendezvénye a katolikus oktatás és nevelés munkáját mutatja be, mint társadalmat formáló erőt. Hozzátette, a katolikus oktatás fő szempontjának tartja a minél bőségesebb tudás átadását, de úgy, hogy ez egyben szolgálja a személyiség minél teljesebb emberi kibontakozását is.

A szeptember 12-én kezdődő KATTÁRS nyitóprogramjaként 9 óra 30-tól a Szent Anna-székesegyházban szentmisét mutat be Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa, majd 11 órától Papp László Debrecen polgármestere,Veres András szombathelyi- és Bosák Nándor megyéspüspökök nyitják meg a rendezvényt a Kossuth téren.

A főtéren, több helyszínen párhuzamosan zajlanak majd a programok. A nagyszínpadon többek között Dr. Csókay András idegsebész, agykutató a szenvedélybetegségek káros hatásairól, Dr. Papp Miklós görögkatolikus parókus, morálteológus a személyiség kibontakozásáról beszélnek, de lesz német-nemzetiségi néptáncbemutató, kórusművek hangzanak el, látványos produkcióval lép fel a Face Team Akrobatikus Sportszínház, lélegzetelállító kosárlabda bemutatót láthatnak az érdeklődők, este 7 órától pedig  Tóth Vera koncertezik.

A rendezvény két beszélgető sátrában összesen 8 kerekasztal beszélgetésből is válogathatnak a résztvevők. A mindenkit érintő témákban neves, ismert előadók mondják el véleményüket, gondolataikat. Előadást tart többek között Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a hit és tudomány témakörében, Krúdy Tamás újságíró (Képmás), Ciráki György nemzetközi jogász, Szilvay Gergely újságíró a Gender és annak közpolitikai vonatkozásait vitatják meg, a tanítórendek országos vezetői a magyar közoktatásban betöltött egyházi szerepvállalást mutatják be, Dr. Kruppa Tamás teológiai tanár és beszélgetőtársai a cigánypasztoráció kérdésének lehetőségeiről beszélnek.

Ezen kívül Nagy Sándor Tibor, a Nagyerdei Kultúrpark korábbi igazgatója, Aradi Csaba, ökológus, címzetes egyetemi docens, Hetesi Zsolt tudományos főmunkatárs a teremtésvédelemről beszélgetnek; Herczeg András, a DVSC bszakmai igazgatója, Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabda Szövetség elnöke, Széll Gábor honvédelmi ismeretek oktatója, Mocsai Lajos, a Budapesti Testnevelési Egyetem rektora  a sport kiemelt szerepét mutatja be.

Az előadások mellett kézműves-sátor várja a kreatív gyermekeket, valamint katolikus oktatási intézmények, tanító szerzetesrendek, és a katolikus oktatást segítő civil szervezetek mutatkoznak be a nap során. Találkozhatunk a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) című képzés lehetőségével is, valamit az ÉrMe Üzleti Hálózat munkatársaival, akik szerint az üzleti életben való
eredményességhez hozzátartozik a rászorulókkal való szolidaritás megteremtése is.