Finisébe fordult a kampány Hajdúszoboszló 6-os számú egyéni választókerületében, ahol vasárnap tartanak időközi képviselő-választást. A tétről sokat elárul dr. Sóvágó László polgármester (Összefogás) minap a Facebookon közzétett bejegyzése. Ebben arról írt, ha nem az egyesület jelöltje nyer, félő, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt lendület megtörik, nem lesz meg a döntésekhez szükséges egyértelmű akarat, sőt – jegyezte meg – polgármesteri terveinek megvalósítása is kérdésessé válhat. Ha ugyanis nem Németi Attila Sándor viszi el a mandátumot, elképzelhető olyan helyzet a városvezetővel 12 tagú testületben, amikor szavazáskor matematikai egyenlőség alakul ki az Összefogás, illetve az ellenzék között (Kállai István lemondásáig hat képviselőt adott az Összefogás, hármat a Fidesz-KDNP, továbbá egy jobbikos és egy független képviselő is tagja a közgyűlésnek).A mandátum sorsa az Összefogás 32 éves jelöltje, Németi Attila Sándor, illetve a független, 36 éves helyi vállalkozó, Görög Csaba között dőlhet el. A Fidesz önálló jelöltet nem állított, utóbbit támogatja (akárcsak a Modern és Innovatív Hajdúszoboszlóért Egyesület, amelynek alelnöke). A jobbikos Tóth Attila – aki korábban már volt képviselő – is beleszólhat a versenyfutásba. Szintén függetlenként méretteti meg magát Guglenko Márk Dávid a választáson, Márton Zoltán pedig a Magyar Munkáspárt színeiben indul.
Az ellenzéki jelöltek szerint új lendületre van szükség a várospolitikában, az Összefogás jelöltje viszont egyebek mellett közös gondolkodást ígér a városvezetéssel. Mint arról korábban írtunk, a helyi Fidesz számára presztízskérdés lehet a győzelem. Alighanem úgy mérhették fel, hogy egy külsős, független jelölt mögött erre nagyobb az esélyük, így a függetlenként induló Görög Csaba mögé álltak be. A mandátummal a fiatal elnök, Bacskai Gergő igazolhatná rátermettségét, aki tavaly ősszel vette át a csoport vezetését, miután a 2014-es önkormányzati választáson leszerepelt a Fidesz: mindössze egyetlen egyéni képviselői mandátumot vittek el, a párt polgármester-jelöltje, dr. Györgyi Zoltán pedig csúfos vereséget szenvedett.

Csak kampányidőszakban

A közösségi oldalak, illetve a postaládákba dobott kiadványok alapján a kampány nem nélkülözi a lejárató technikákat sem. Többször volt munkája a Helyi Választási Bizottságnak (HVB). Két magánszemély azt kifogásolta, hogy a kampány hivatalos kezdete előtt osztották az Összefogás jelöltjének szórólapjait, illetve került ki a molinója. A HVB viszont érdemi döntés nélkül elutasította, mivel kampányt szabályozó jogszabályt csak kampányidőszakban lehet sérteni, így tett a Területi Választási Bizottság (TVB) is – mondta el dr. Vincze Ferenc, a város jegyzője. Néhány nappal később viszont már helyt adott a bizottság, egy szintén Németi Attila Sándor molinóját érintő kifogásnak, azon ugyanis az szerepelt, hogy a „városvezetés jelöltje”. Miután eltiltották a jogszabálysértéstől, a „város vezető erejének jelöltje” szlogenre cserélte.

Az Ítélőtábláig ment

Kampánytéma lett a Napló, illetve a polgármesterrel készült interjúnk is, miután Görög Csaba molinója annak egy mondatát idézte („Mindig lenni kell embereknek, akik figyelmeztetik a hatalmon lévőket, hogy másképpen is lehetne ezt csinálni.”) – igaz, a Hajdú-bihari Napló nevét rossz helyesírással. A polgármester az Összefogás elnökeként fordult a HVB-hez azért, mert kifogása szerint ez azt a látszatot is kelthette, mintha ő is támogatná a Fidesz által támogatott jelöltet. Ennek részben helyt adtak, ám fellebbezés után a TVB megváltoztatta a döntést, s elutasította a kifogást. A Debreceni Ítélőtábla jogerős döntésében végül a TVB határozatát hagyta helyben, mondván nem kelt téves látszatot a felirat – részletezte a jegyző.
Szintén érdekes adalék, hogy a korábban hallgatásba burkolózott, lemondott képviselő, Kállai István (Összefogás) a Fidesz által támogatott Görög Csabát ajánlja a jelölt kiadványában. Kállait korábban hiába kerestük, egyszer sem hívta vissza munkatársunkat. A Szoboszló Sound nevű helyi portálnak azt mondta, „történt néhány apróság”, ami miatt így döntött, de hozzátette, azok nem publikusak. Ez erősíti azt az értesülésünket, miszerint lehettek véleménykülönbségek közte, illetve az egyesület között.
Forrás: www.haon.hu