A szennyvíz beruházás

Előkészítésére 2013 év végével nyílt lehetőségünk, amikor a Kormány rendelettel jelölte meg azokat a településeket akik úgynevezett derogációs lista keretében ezen beruházásokra pályázhatnak.
Az előkészítés során 2014 év végére a csatornahálózat kiviteli tervei elkészültek az új szennyvíztelep engedélyes terveivel együtt.
Tekintettel arra, hogy 2015-ben a Kormányzat az ilyen nagy forrásigényű pályázatok megvalósítását magához vonta, így az előkészítés anyagait a Nemzeti Fejlesztési Programiroda részére átadtuk.
Időközben a korábbi uniós pályázati lehetőségek lezárultak, az újak 2014/20 évekre előkészítés és Brüsszellel történő jóváhagyás után most indulhatnak. Az új Közbeszerzési törvény is novemberben lett hatályos.
Az általunk előkészített anyagok átadása óta a Programirodával folyamatosan kapcsolatban vagyunk, hetente tájékozódunk az előrehaladásról.
Legújabb fejlemény, hogy 2016 január 13.-án kaptuk kézhez a nevünkben, de általuk aláírt Támogatási Szerződést mely arról szól, hogy 2.913.275.883.-Ft támogatást használhatunk fel Létavértesen uniós forrásból. Az ehhez szükséges önerőt a Magyar Államtól szintén rajtuk keresztül igényeljükA beruházást 2017. december 31.-ig be kell fejezni és a forrással 2018. január 31.-ig el kell számolni.
Most a műszaki és pénzügyi tervek részletes egyeztetése és a szennyvíztelep bővítéséhez szükséges területvásárlás következik.


Az ivóvízminőség javító program
a Kelet Hajdúsági Ivóvízminőség Javító Társulás keretében történik Nyíradony gesztorságával. A kivitelezés 2015. november végére, a próbaüzem lezárásával gyakorlatilag befejeződött. Ez azt jelenti, hogy a beruházás előtt a nyers vízben levő magas arzén, ammónia, vas, mangán és nitrát az előírt egészségügyi határértékeknek megfelelő!

A korábban kialakított víztisztító konténerek működtetése is így okafogyottá vált.

A próbaüzem és az üzemeltetés során a két kút berendezése meghibásodott, melyet a kivitelező és az üzemeltető egyiknél elhárított, a másik a napokban lesz kész.

Addig a beállítások során előfordulhat a fertőtlenítő túlzott illathatása. Ennek elkerülésére sikerült beszereltetni a rendszer végfertőtlenítésére a REDÓ berendezést, mely só tabletta bontása útján állít elő fertőtlenítő folyadékot. Ezzel az intenzív klórhatás végleg megszűnik. A berendezés beszerelése karácsony előtt történt, melynek a beüzemelése a kút javítását követően napokon belül megkezdődik. Addig ezúton is kérem mindenki türelmét és megértését. 

A napokban tartottunk helyszíni szemlét a vízmű telepen, mely alkalmával tapasztalt egyéb hiányosságok listáját a kivitelező, az üzemeltető, a műszaki ellenőr és a társulás vezetése részére azonnali intézkedés okán küldtünk meg                                                                                                                                Menyhárt Károly polgármester