Főként idős embereket csapnak be, károsítanak meg azzal, hogy rossz minőségű terméket drágán adnak el, vagy a dolgot nem létező gyógyító hatással ruházzák fel. Az is előfordul, hogy pszichés nyomás alá helyezik a résztvevőket és a módszerek akár a fenyegetésig terjedhetnek. Persze "elfelejtik tájékoztatni" a vevőt jogairól. Mire rájön, hogy átverték már nem tudja elérni a szervezőket, a cég nem veszi fel a telefont, és károsultként futhat a pénze után.
A módszerek változtak, az utóbbi időben különféle "csomagolást" kapott a termékbemutató, ilyen többek közt az: " ingyenes egészség felmérés, életmód tanácsadás, vagy egészségnap"

Ezekkel a címszavakkal különféle egészségügyi vizsgálatokat kínálnak a résztvevők számára, amikor "csodaszereket és eszközöket" próbálnak eladni. Előfordult, hogy azzal riogatták az időseket egészségüket kockáztatják, amennyiben nem veszik meg az életet hosszabbító szereket, például mágneses párnát és hasonló dolgokat.

Lakásra tervezett összejövetel

Ebben az esetben arról van szó, hogy nyereménnyel vagy ajándékkal kecsegtetik a kiszemeltet, akit megkérnek, hogy hívja ismerőseit a találkozóra, majd amikor együtt vannak beindul a termékismertetés és ígéret dömping.

Figyelem!

Új jogszabály lépett érvénybe, mely újra szabályozta a termékbemutatók, az online vásárlások területét. A fogyasztó (vevő) és a vállalkozás (eladó) között létrejövő szerződések szabályairól szóló 45/2014. (Il.26.) Kormány rendelet két fogyasztói szerződés típust említ. Egyik az üzlethelyiségen kívül kötött szerződés, ilyen a házaló kereskedés, utazással egybekötött termékbemutató, melyek során megkárosíthatják a hiszékeny idősebb korosztály tagjait. Másrészt a távollévők között kötött szerződés típus, ami az interneten zajló online vásárlásokat jelenti. A jogszabály biztosítja a vevőnek az elállási jogot, ami azt jelenti, hogy a vásárlás, vagy a szerződéskötés időpontjától számított 14 napig visszamondhatja az ügyletet és visszakérheti a pénzét indoklás nélkül. Az eladó köteles ezt tudomásul venni, visszavenni az árut, a vételárat visszafizetni. Amennyiben a termékbemutató során erre a jogára nem figyelmeztették a vevőt az elállási jogának határideje 12 hónapra meghosszabbodik. A jog védelmet biztosít mindenkinek, éljen vele!

Ajánlások a csalások kivédése érdekében

Bármilyen kecsegtető ajánlatot kap, legyen körültekintő vásárlás, szerződéskötés alkalmával és gondolja át szüksége van-e arra a termékre, megéri-e az árát, ezért konzultáljon olyan ismerősével, aki ebben tanácsot tud adni Önnek.
Ajánlott alaposan elolvasni, értelmezni üzletkötés aláírása előtt a szerződést, és annak egy példányát kézhez venni. 
Ha a dolgot egészségmegőrzés céljából kívánják megvenni érdemes annak alkalmasságáról tanácsot kérni orvosától, gyógyszerészétől, hogy valóban a mondott hatással bír.
A jogszabály nem köti írásbeli alakhoz az elállást, viszont az utólagos jogvita elkerülése, a bizonyítás érdekében hasznos lehet az ezzel kapcsolatos íratok megőrzése, például a postai úton történt joggyakorlásról a tértivevényt.
Amennyiben kiderült, hogy becsapták, megkárosították forduljon a hatóságokhoz, így a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz.
Tűzifaárusok

A csalás más formában is jelen lehet a fűtési időszakban, amikor megjelennek a házaló tűzifaárusok. A trükkjeik közé tartozik, hogy a kereskedelmi árnál olcsóbban kínálják eladásra "jó minőségű" portékájukat, mely a jármű platóján heverve nagyobb mennyiségűnek tűnik. A valós mennyiségnél jó pár köbméterrel többnek mondja azt az eladó, bekalkulálva, hogy a vevőnek nincs módja lemérni, így kevesebbet kap valójában. Ez által megtévesztik a károsultat és kárt okoznak. Előfordult, hogy a rakomány alatt gallyfa rejtőzött, nem a mondott minőségű hasáb tűzifa.
A sok esetben időskorú vevő fizetés során beengedi lakásába az árusokat, akik láthatják, hogy honnan kerül elővételre a készpénz, mely további veszélyeket rejt magában, terepe lehet a trükkös lopásnak.

Mit tegyen, mire figyeljen, hogy elkerülje a károsulttá válást?

Legyen körültekintő, amikor idegentől vásárol, kérje meg ismerősét, szomszédját legyen jelen a vásárlásnál (több szem többet lát). Vegye szemügyre alaposan a portékát, azután fizessen.
Kérjen mérlegelést vagy hívjon hozzáértőt aki segít a mennyiség meghatározásban, így elkerülheti, hogy a mennyiség tekintetében átverjék.
Idegent ne engedjen be otthonába, ne mások előtt vegye elő megtakarított pénzét, mert  elterelhetik figyelmét, ellophatják értékeit.
A körültekintő, óvatos fellépés minden esetben hasznos lehet!

Forrás: www.hajduszoboszlo.eu