Virágvasárnappal kezdődik a legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka.
Virágvasárnap Jézus bevonulásáról Jeruzsálembe emlékezik meg a katolikus egyház. Ez a vasárnap “az Úr szenvedésének vasárnapja” néven ismert a liturgiában, és a szertartás során elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió.

A katolikus egyház ezzel fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás Jeruzsálembe a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be. Az ünnephez tartozik a barkaszentelés szokása. A barka jelképezi azokat a pálmaágakat, amelyekkel Jézust várták Jeruzsálemben. A barkaszentelés során megszentelt ágakat a hívők hazaviszik. A néphagyományok szerint a megszentelt barka elűzi a rontást és a betegségeket.
A virágvasárnapi szentmise Debrecenben ezúttal megújított liturgia szerint kezdődött. Ezúttal ugyanis nem volt bevonulásra emlékező körmenet, hanem a Szent Anna Székesegyház előterében szentelték meg a barkákat. Ezután vonultak be a hívek Palánki Ferenc megyéspüspök vezetésével a székesegyházba.
- A virágvasárnapi szentmise háromszintű emlékezést szolgál – hangsúlyozta Palánki Ferenc megyéspüspök  - Elmélyíteni hitünket a felidéző emlékezéssel, csatlakozni Jézushoz a templomba vonulással és egyesülni Krisztussal a szent áldozás keretében.

Elkezdődött tehát a nagyhét. Csütörtökön az utolsó vacsorára, az oltári szentség szereztetésére, pénteken Krisztus golgotai halálára emlékeznek a hívek. Egy hét múlva, húsvét vasárnap pedig a feltámadást ünneplik a keresztények.