A National Instrument alapítványa először rendezte meg a Science NO Fiction Tudományfesztivált.
A kétnapos rendezvény célja az volt, hogy az egyetemekkel, ipari vállalatokkal és az oktatásban érdekelt más szervezetekkel együtt népszerűsítse a régió diákjai számára a természettudományos, mérnöki pályát a Kölcsey Központ nagytermében.

A megnyitón Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője elmondta: nagyon fontos számukra ez a rendezvény, amivel hozzájárulhatnak az élményalapú oktatás eredményességéhez. A cég vezetője rámutatott: a mai világban a gyerekek már a szinte óvodás koruktól kezdve különböző „kütyükkel” élik az életüket. De célként kell kitűzni azt, hogy minél többen ne csak használni tudják ezeket az eszközöket, hanem értsenek a nyelvükön és váljanak alkotó részeseivé a technika fejlődésének.

A pályaválasztási kedvcsináló program emellett tartalmas kikapcsolódás jelentett mindenkinek, hiszen a résztvevők számára izgalmas, érdekes programokat állítottak össze a szervezők. Megmutatták például, hogyan készülnek a legmodernebb elektronikai eszközök, lehetett találkozni különböző robotokkal, sőt a gyerekek és a felnőttek ki is próbálhatták a Lego robotok vezérlését.

A standok is bemutatókkal csábították az érdeklődőket, mert láthattak például szimulátorokat és életmentő robotokat is. És korántsem mellékesen a fesztivál ideje alatt rendezték meg a First Lego Leage robotprogramozási verseny közép-európai döntőjét is, melyre először került sor Németországon kívül. A First Lego Leage (FLL) egy 10 -16 éves diákoknak szóló nemzetközi verseny, melynek alapja egy élvezetes, szórakoztató robotverseny. 3-10 fős csapatokban dolgozva egy előre megadott témában kutatást kell végezniük a diákoknak, és egy teljesen automatikusan működő robotot kell megtervezniük, programozniuk és tesztelniük úgy, hogy az képes legyen küldetését elvégezni egy terepasztalon. A feladatot és a terepasztalt a csapatok előre megkapják, így a tanórák után van idejük a felkészülésre. A FIRST LEGO League-ben résztvevő csapatok a feladatmegoldás közben végigjárják egy valóságos termékfejlesztés minden lépcsőfokát.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Barcsa Lajos alpolgármester is, aki a robotprogramozási versenyről szólva közölte: reméli, hogy legközelebb az európai döntőt is megrendezhetik Debrecenben.