A környezetvédelmi akcióhoz kapcsolódva a Nagytemplom díszkivilágítása is szünetelt, sötétbe borult az épület.
TI Fotó: Czeglédi Zsolt
Szombaton este a világ számos pontján kapcsolták le a középületek és a városok díszkivilágítását a Föld órája globális környezetvédelmi akció keretében.

A Sydneyből indult Föld órája akciót tizedik alkalommal szervezik meg. Tavaly 172 ország 7000-nél is több települése csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek következtében mintegy 10 ezer épület sötétült el egy órára. A Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által is támogatott globális program keretében helyi idő szerint 20.30 és 21.30 között borultak sötétségbe olyan középületek, mint például a sydneyi operaház, a párizsi Eiffel-torony vagy a New York-i Empire State Building.

Budapest díszkivilágítását is este fél kilenckor kapcsolták le. Az akcióhoz Hajdú-Biharból is több település, például Hajdúböszörmény és Hajdúszoboszló is csatlakozott.

A WWF természetvédelmi szervezet akciójában Debrecen az idén is részt vett a Nagytemplom díszkivilágításának lekapcsolásával. A város immár 10. alkalommal csatlakozott az akcióhoz. A megmozdulás célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás hatásaira, a globális felmelegedés elleni összefogásra és a Föld védelmére.

A világ legnagyobb környezetvédelmi akciójához kapcsolódva világszert számos program kapcsolódott, Kazahsztánban és Ugandában például több mint 17 millió fát ültettek el, Nepálban és más fejlődő országokban pedig környezetbarát technológiák alkalmazására tértek át.