1956-ra emlékezik Debrecen apraja-nagyja

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc 60., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója tiszteletére 2016. október 23-án – vasárnap – megemlékezést és koszorúzásokat rendez.
Ünnepi ülés

A program 9 órakor az Országzászló felvonásával kezdődik a Bem téren, katonai tiszteletadással, majd megkoszorúzzák az ÁVH-s sortűz áldozatainak emléktábláját a Kossuth utca 8. alatt. Tizenegy órakor kezdődik a Debreceni Egyetem szenátusának és Debrecen város közgyűlésének együttes ünnepi ülése (Debreceni Egyetem főépülete, Egyetem tér 1., Aula). 12.15-kor kerül sor az ünnepi megemlékezésre és koszorúzásra Melocco Miklós ‘56-os emlékművénél (Egyetemi Református Templom előtti tér, Debrecen, Egyetem tér 1.), ahol Kósa Lajos országgyűlési képviselő mond beszédet. Az ünnepi műsorban, melynek címe „Nyisson ajtót nekünk a reménység” közreműködik Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművésznő, Meleg Vilmos színművész és Papp István színművész.

Díszelőadás

Az Országzászlót 17 órakor vonják le a Bem téren, katonai tiszteletadással, negyed órával később pedig az 1956-os forradalom és szabadságharc debreceni hőseinek és áldozatainak tiszteletére emelt, Győrfi Lajos szobrászművész által készített emlékművet avatják fel a Csokonai Színház előtti téren. Az emlékművet felavatja Papp László polgármester, áldást mond: Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, megáldják a római és a görög katolikus egyházak képviselői. Az ünnepi műsorban közreműködik: Csikos Sándor, Jászai Mari-díjas, Érdemes művész; Gubás Gabi, Jászai Mari-díjas színművésznő; Kubik Anna, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész. Este fél héttől Szélfútta levél címmel kezdődik díszelőadás a Csokonai Színházban, a meghívott vendégek számára.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések