A debreceni ellenzék tart a népszavazás negatív következményeitől

Az ellenzéki pártok úgy látják: kudarc volt a betelepítési kvótákról szóló népszavazás, hiszen érvénytelen lett a referendum.
Katasztrófának nevezte Kőszeghy Csanád Ábel a népszavazás eredményét. A Jobbik önkormányzati frakcióvezetője szerint, ha a kormány meghallgatta volna a javaslatukat és a parlament a segítségükkel módosította volna az alaptörvényt, ezt az egész – ahogy ő nevezte – hercehurcát meg lehetett volna spórolni.

Ehelyett most az érvénytelen kvótareferendummal azt üzenjük Brüsszelnek: nyugodtan lehet ide migránsokat betelepíteni, fogalmazott a politikus.

- Úgy látjuk, hogy ez Orbán Viktor, a Fidesz és a kormány kudarca, ami sajnos egész Magyarországra hatalmas árnyékot vet – mondta el  Kőszeghy Csanád, a Jobbik önkormányzati frakcióvezetője.

Madarasi István, az MSZP önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy szomorú következményei lesznek ennek a népszavazásnak, hiába próbálja a Fidesz győzelemnek beállítani a kudarcot.

Úgy látja: az érvénytelenségért nem az ellenzék a felelős, hanem az, aki meghirdette a népszavazást.

- A közhangulatban benne volt, hogy az emberek nem érzik azt, hogy nekik el kell menni szavazni. Ők ugyanis sokkal jobban érzik a nincstelenséget, a megélhetési problémákat, az oktatás és az egészségügy helyzetét – hangsúlyozta Madarasi István.

Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum politikusa azt mondta: bárhogyan magyarázzák az eredményt, ez közjogi értelemben egy érvénytelen népszavazás. A képviselő szerint érthetetlen, hogy a kormány miért akarta ezt a referendumot, amivel továbbra sem sikerült nemzeti egységet teremteni. Sőt, újra fellángoltak az ellentétek az emberek között, ami továbbra is megosztja a társadalmat.

- Ehelyett nemzeti összefogásra lett volna szükség, úgy tűnik, hogy ennek most elszállt az esélye. Nagy valószínűséggel újra kell gondolni Magyarországot, mert ilyen megosztottság mellett egyre nehezebb lesz a politikai életnek egyenesbe tartani az országot – közölte Gondola Zsolt Zoárd.

Az ellenzéki pártok képviselői egységesen elhibázottnak és túlzónak találták, hogy milliárdokat költött a kormány a népszavazási kampányra.