A tyúktojástól a kosárfonásig

A településen szinte teljesen megszüntették a munkanélküliséget, egyben a közbiztonságot is javították.
Körülbelül 130–150 ember dolgozik a településen közmunkásként. A faluban működik egy tésztaüzem, itt különféle tésztákat készítenek, amiket később el is adnak. Emellett foglalkoznak még szőnyegszövéssel, cirokseprűkötéssel, illetve kosárfonással is. Az itt elkészült termékeket piacon árusítják a falun belül és kívül is.

Állatokat is nevelnek

– Jól bevált módszer az eladás mellett, hogy más településekkel cseréljük az elkészült seprűket, vagy kosarakat. Nekik arra van szükségük, amit mi készítünk, és ez fordítva is igaz. Jól együttműködünk velük – válaszolta kérdésünkre Mező Gyula polgármester.

A faluban 15 személy dolgozik járdaépítőként, akik folyamatosan ellenőrzik a járdák állapotát. Ha az időjárás vagy a használat miatt ezek összetöredeztek, akkor a rossz részeket felszedik, és újakat öntenek helyettük. A polgármester hozzátette, egy 35 emberből álló csoport a mezőgazdaságban dolgozik a földeken, de az önkormányzat 300 tyúkját, 10 sertését és 10 bárányát is ők gondozzák. A tervek szerint jövőre több állatot tartanak majd.
A közbiztonságra is hatott

Az utóbbi időben szinte teljesen megszűnt a munkanélküliség Gáborjánban. Már csak azok nem dolgoznak, akik nem akarnak, vagy akit az önkormányzat okkal nem foglalkoztat. Ezzel együtt a közbiztonság is sokat javult, mindössze kisebb szabálysértések és bűntények vannak.

– Régebben sem volt nagy bűnözés a faluban, de mióta szinte mindenki dolgozik, azóta lényegesen kevesebb van. Emiatt nem probléma az sem, hogy jelenleg nincs polgárőrségünk. Ennek ellenére már dolgozunk az újraalakításon, már a cégbíróság előtt van kérelmünk – zárta a beszélgetést a polgármester.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések