Beköszöntött az esős idő, ami kedvez a gombaszedőknek. Debrecen környékén sokan gombásztak az elmúlt napokban, hétfőn pedig több mint húszan látogatták meg a piac gombavizsgálóját. Vannak azonban, akik nem élnek az ingyenes lehetőséggel: havonta átlagosan 10-15 gombamérgezést kezelnek a debreceni klinikán.
A Debrecen környéki akácos erdőkben sok gombát lehet találni ősszel. Ezek viszont leszedve hamar megromlanak. A piacon ingyen vizsgálják meg a gombákat, de nemcsak a kukacosokat dobják ki. Az ellenőrök néha mérgező gombákkal is találkoznak.

- Mostanság nem sűrűn hoznak mérgező gombát, a múlt héten egy alkalommal fordult elő, amikor sárga kénvirággombát hoztak be. Egyébként Hajdú-Bihar megyében rengeteg gyilkos galóca van a szezonban, légyölő galóca és minden más is előfordul, ami ebben a mérges gombafajban létezik – magyarázta Vértesi János gombaszakellenőr.

A piacon már csak ellenőrzött gombákat lehet árulni. Aki viszont inkább szedné a gombát, mint venné, annak is mindenképpen érdemes a szakemberekhez fordulnia. Magyarországon ugyanis csaknem 4500 gombafaj él, és még az ismerősnek tűnő gombáknak is lehetnek mérgező alfajai. A debreceni klinika sürgősségi osztályán gombaszezonban havi 10-15 mérgezéses esettel találkoznak.

- Igazán súlyos kimenetel az ritka. Elsősorban a gyilkos galóca az a gombafaj, ami nagy bajt tud csinálni, és ezt a bajt még tetézi az is, hogy az elfogyasztást követően nem rögtön, hanem akár 18-24 órával később jelennek meg az igazi tünetek – figyelmeztet dr. Szabó Zoltán, a DE Sürgősségi Orvostani Nem Önálló Tanszék tanszékvezetője.

Szabó Zoltán szerint súlyosabb mérgezésnél a gyomormosáson kívül vese- és májpótló kezelésekre is szükség lehet. Halálesettel a gombamérgezések kis százaléka végződik, erre Debrecenben évek óta nem volt példa.