Gyurcsány Ferenc bűnöző barátja diszkót üzemeltetett Debrecenben

Noha az adócsalással és főrendőrök megvesztegetésével vádolt, jelenleg 250 millió forintos óvadék ellenében házi őrizetben lévő Vizoviczki Lászlót az utóbbi időben – állítólagos – jobboldali kapcsolataival hozta hírbe a sajtó, az talán már feledésbe merült, hogy a 2000-es évek végén a diszkópápa közbenjárásának köszönhetően sikerült megmenteni két, MSZP-hez köthető szórakozóhelyet. Ezek közül az egyik az a debreceni Bázis Klub volt, aminek a megszerzése után Vizoviczki ki tudta építeni a Hajdú-Bihar megyei városban is a diszkóbirodalmát. 
Az Index.hu tíz évvel ezelőtt közölt cikket arról, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, illetve két MSZP-s nagyágyú, Hiller István és Lendvai Ildikó segítségével létrehozott alapítvány országos diszkóklubhálózatot akart beindítani. Az Alapítvány a Modern Baloldalért ezzel a feladattal azt a Bázis Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaságot bízta meg, amely több városban tervezett szórakozóhelyet nyitni. A cégcsoport nem húzta sokáig, gyorsan becsődölt. 

Azonban, ahogy erre a Heti Válasz is rávilágított néhány évvel ezelőtti cikkében, két baloldali szórakozóhelyet Vizoviczki László közbenjárásával sikerült megmenteni: az egyik egy újbudai klub volt; az ezt üzemeltető Bázis Centrum Kft.-t egyébként 2007 végétől 2008 elejéig közösen birtokolta a Bázis Holding és a Hajógyári–szigetre bejegyzett Rawen Kft. A lap azt írta, hogy a másik történet a debreceni Arany Bika Szállóba települt, szintén a Bázis-körbe tartozó A-Deal Kft.-hez kötődik. Ez a társaság működtette azt a Home Klubot (korábbi nevén Bázist), amelyet Vizoviczki László vásárolt fel 2008 szeptemberében.
Ez utóbbi vételről beszélt egy, a Vizoviczki László és társai ellen indított adócsalási ügyben kihallgatott tanú is, aki szintén elmondta, hogy a Bázis Klubot, amit „Gyurcsányék cége csinált”, 540 milliós adóssággal vette át Vizoviczki. Igaz, a tanúnak ezt az állítását az Opten adatbázisa nem igazolja. A tanú szerint egyébként az éjszaka császára ennek az üzletnek köszönhetően tudta megvetni a lábát Debrecenben és ezután építette ki a budapestihez hasonló diszkóbirodalmát a vidéki megyeszékhelyen. 

Azt, hogy Vizoviczki első debreceni szórakozóhelye a Home diszkó volt, egykori bizalmasa és jobbkeze, Varga István is megerősítette 2012-es, még gyanúsítottként tett vallomásában a Központi Nyomozó Főügyészségen. A később nyomozati alkut kötő, majd a tanúvédelmi programba is felvett Varga az ügyészeknek elmondta, hogy az éjszaka császára a helyet valamikor 2008-2009-ben szerezte meg. Hozzátette, hogy a nyitó bulira kiment a Gyöngyösi Károly vezette Hajdú-Bihar megyei rendőr kommandó és „falhoz csapkodta” Vizoviczki embereit, sőt, magát a diszkópápát is földre teperték, ami „nagyon megalázó volt” számára. A volt bizalmas szerint a rendőrök azt mondták, azért vonultak ki, mert úgy tudták, hogy az alkalmazottak engedély nélkül tartanak lőfegyvert.
MINDEN HÉTEN VITTÉK VIZOVICZKINAK A DROGBÓL SZÁRMAZÓ PÉNZT

Ezután döntött úgy Vizoviczki, hogy kell neki egy helyi személy, akinek jó rendőri kapcsolatai vannak a vidéki városban is, hogy többé ez ne fordulhasson elő. Így kerültek kapcsolatba “debreceni Bandikával”, aki még a helyi kapitánnyal is kiváló viszonyban volt – áll a vallomásban. Varga nyomatékosította, a Home mellett a diszkókirály debreceni érdekeltségei közé tartozott még a Cool, a White Angel és a Bad Beach is, amelyeknek az üzletvezetője az az O. Sándor volt, aki vádlott a Vizó-féle adócsalási ügyben is, és aki a tanú szerint egy külön borítékban, minden héte Vizoviczkinek vitte a dealerek által – a forgalmazásért cserébe – nekik leadott pénzeket. 

Varga hangsúlyozta, hogy a „főnök” teljes mértékig tisztában volt azzal, hogy mind a Gyurcsányék alapítványától átvett Home-ban, illetve a White Angelben és a Bad Beach-en is „komoly szinten megy a kábítószerezés” az after partykon. A dealerek pedig minden hétvégén leadtak egy bizonyos összeget a portafőnöknek, aki ezt továbbadta O. Sándornak. Ő ezt egy külön borítékba tette és átadta személyesen Vizoviczkinek, aki Varga információi szerint a ezzel havi kétmilliót kaszált.
Ugyanakkor a koronatanú azt is megemlítette, hogy amikor óvatosan rákérdezett főnökénél a drogokra és közölte vele, hogy „a barátai csak akkor tudják megvédeni, ha nem megy nagyban a kábítószer a helyeken és ha nincs hozzá közük”. Erre Vizoviczki megnyugtatta, hogy nincs köze a drogokhoz, igaz, „ekkor azért elmosolyodott”. 

Később a diszkókirály kijelentette, a Szigeten is azért engedik, hogy nyíltan menjen a kábítószerezés, mert különben nem járnának oda az emberek. Varga arról is beszélt, hogy a főnökével együtt letartóztatott BRFK-s bűnügyi hírszerző, K. Attila is rendelkezett befolyásos kapcsolatokkal Debrecenben. Volt egy ismerőse például a megyei bűnügyi osztályon, illetve az NNI debreceni kirendeltségén. Úgy gondolták, „rájuk hivatkozva le lehetne húzni a főnökről egy kis extra pénzt”. Ami végül sikerült is, hiszen Vizoviczki milliós összegeket fizetett ki azért, hogy Debrecenben se zargassák „feleslegesen” szórakozóhelyeit a hatóságok.
NEM LETT NAGY ÜGY EGY IZRAELI ÁLLAMPOLGÁR BALESETÉBŐL SEM

K. Attilával kapcsolatban egyébként a PestiSrácok.hu többször megemlítette már, hogy az eddig még nem bizonyított vádak szerint a letartóztatott főrendőrök közül a leghosszabb ideig ő dolgozott az éjszaka császárának. Megírtuk azt is, hogy a védett tanú olyan súlyos állításokat is megfogalmazott a volt BRFK-s zsaruval összefüggésben, hogy K. Attila a diszkócsászár megbízásából 36 millió forintért elvállalta, megöleti az éjszakai élet egyik rettegett figuráját, a jelenleg a Lakatos Csaba ügetőhajtó elleni merénylet miatt bíróság előtt álló Tanyi Györgyöt. Az őrnagy ezt úgy akarta megoldani, hogy lefizette volna a férfi egyik ügyében eljáró bírót, hogy Tanyi rács mögé kerüljön, a börtönben pedig kapcsolatai révén meggyilkoltatja a diszkópápával rossz viszonyban lévő nehézfiút – áll a vallomásban. Koblencz át is vette a pénzt Vargától, egyben megígérte neki, ha “nem sikerül becsukatni és ott megöletni Tanyit, akkor ingyen dolgozik három évig” Vizoviczkinek. 

A főrendőr az ügyészségen azonban kikérte magának a vádakat és megdöbbent azon, hogy ilyen ügyben felmerült a neve. Ahogy cáfolta Varga azon vallomását is, miszerint több mint egymillió forintért segítséget nyújtott volna abban, hogy elsimítsák egy izraeli állampolgár balesetét a Fontana bárban. Varga ugyanis azt állította, hogy a szórakozóhely egyik vendége a kidobók elől menekülve kiugrott a bár első vagy második emeletéről. A férfi súlyos sérüléseket szenvedett, de túlélte a balesetet. Mire a rendőrök kiérkeztek, a négy kidobó elmenekült a helyszínről, az ügyből pedig végül nem lett semmi – állította a tanú.
KÉT RENDŐR MENEKÍTETTE VOLNA KI AZ ORSZÁGBÓL A DISZKÓPÁPÁT

Vizoviczki és K. bizalmi viszonyára utalva Varga megemlítette még az ügyészségen, hogy a diszkócsászár megegyezett a főrendőrrel, ha a K. tudomására jutna, hogy Vizoviczkit le akarják tartóztatni, akkor a saját kocsijával fogja  – családjával együtt – kimenekíteni az éjszaka császárát az országból. Ezt úgy oldották volna meg, hogy egyik rendőr társa elől haladt volna az autójával, Vizoviczkiék mellé pedig csomagokat pakoltak volna be, mintha nyaralni mennének. Az volt az elképzelésük, hogy két rendőrnek csak hisznek a hatóságok, ha esetleg megállítják őket. 

Ezért az akcióért egyébként Varga szerint a két egyenruhás 50 millió forintot kapott volna. Vargával kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy noha a PestiSrácok.hu többször is szemezgetett már a férfi vallomásából, de a koronatanú elmondásait újból áttúrva pikáns részletekre bukkantunk. Arról ugyan szóltunk már, hogy a koronatanú elmondta, Vizoviczki mindenképpen akarta félre állítani egyik legnagyobb ellenlábasát, a Tropical volt tulajdonosát, Surnyák Mihályt. (A PestiSrácok.hu olvasóinak bizonyosan ismerős lehet a vendéglátós neve, hiszen ő készítette 2000 júniusában azt a portálukon korábban elsőként közreadott videót, amely a Váci utcában és annak környékén készült.) 

Ez egy rövid ideig sikerült is, hiszen Surnyákot még a 2000-es évek elején élettársa kocsijának felrobbantása miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Emiatt sokáig előzetesben is volt, mivel a rendőrség azt feltételezte, hogy Surnyák robbantotta fel a kocsit, hogy Vizoviczkire terelje a gyanút. Végül kiderült, hogy nem ő a tettes, s még kártérítést is kapott az államtól a jogtalan fogva tartás miatt.
VÉGEZNI AKARTAK VIZOVICZKI RIVÁLISÁVAL

Varga az ügyészeknek Surnyákkal kapcsolatban mindenképpen el akarta még mondani azt az esetet is, amikor egykori főnöke a 2000-es évek végén úgy döntött, likvidáltatni fogja a Tropical tulajdonosát. Erről egy korábban a BRFK akcióosztályán szolgált rendőrrel egyeztetett Vizoviczki – állította a koronatanú, aki elmondta azt is, hogy a készülő merénylethez szerzett egy 22-es kaliberű fegyvert nyolc tölténnyel, amit a rendőr a családi házának fás kamrájában rejtett el. 

Varga szerint meg is figyelték Surnyákot, akit a White Angel szórakozóhely előtt akartak elintézni úgy, hogy „amikor Surnyák jön fel a lépcsőn”, a rendőr egyszerűen „odamegy és lelövi”. Már csak Vizoviczki parancsára vártak, amikor volt főnöke behívatta a Fontana bárba és közölte vele, hogy „meggondolta magát”. A tanú szerint az éjszaka ura végül azért hátrálhatott ki, mert nem akarta, hogy ő, mint legfontosabb bizalmasa ebbe belebukjon. Varga hozzátette, ezért a feladatért a volt BRFK-s „tíz proteint”, azaz 10 millió forintot tehetett volna zsebre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések