Hajdúszoboszlói tölgy lehet az Év Fája

20 méter magas, törzsének kerülete 345 centiméter és a legjobb 12 között van. 
A hajdúszoboszlói millenniumi tölgy pillanatnyilag 1286 szavazattal az 5. helyen áll azon a szavazáson, ahol az Év Fáját keresik, de az október 16-áig tartó voksoláson még van esélye arra, hogy ez legyen az év fája. Ahogy korábban írtuk, a szoboszlói millenniumi tölgyet 1896. május 4-én ültették a millennium alkalmából. A Szoboszló és Vidéke című lap korabeli tudósítása szerint nagyszabású ünnepséggel emlékeztek a településen az államalapításra.

„Hétfő délután 4 órakor a Pusztafaluban nagy közönség gyűlt össze, hogy az u.n. millenniumi fák ültetésén részt vegyen. Megjelent a városi hatóság is, ezenkívül az összes iskolák növendékei zászlók alatt” – idézi a verseny honlapja a lapot. A nyolc emlékfa elültetése előtt Kovács Gyula akkori polgármester tartott rövid beszédet. „Az emlékfák tölgy csemeték, egy Bocskay, a többi 7 pedig a hét magyar vezérnek a neveit viselendik”.

Az éppen 120 évvel ültetett fák közül mára egyetlen maradt meg. Körülötte a város múltjának emlékei, a városháza klasszicista épülete, a templomerőd felújított maradványai, a református templom, a volt polgári iskola, illetve több emlékmű (Harsányi Bálint 1848-as szobra, Gönczy Pál mellszobra, 1956-os kopjafa, Bocskai István lovasszobra) látható.

A fát éppen 120 éve ültették, azonban a korabeli erdészeti szaklap szerint legalább öt-nyolc évvel idősebb lehet, hiszen előtte iskolázták a fákat. Így alighanem Hajdúszoboszló legöregebb fája lehet a millenniumi tölgy, amely a közlés szerint egészséges, fennmaradását ember által épített környezet nem veszélyezteti. Bár tavaly egy helyi civil szervezet kezdeményezte a fa védetté nyilvánítását, az a mai napig nem történt meg.

A hajdúszoboszlói fára erre a linkre kattintva tud szavazni!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések