Várhatóan 2019-re, 2020-ra újul meg teljes egészében a 471-es megyei szakasza.
- A 471-es főút felújítása a térségben élőknek, az erre közlekedőknek 30 éves vágya, mely most teljesül - jelentette ki Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, a Nemzeti Közlekedési Napok keretében szerdán tartott szakmai kiránduláson az épülő 471-es főúton, Aradványpuszta és Tamásipuszta között. 

A beruházás jelenlegi állapotáról elmondta: a magyar kormány jóvoltából a Debrecent Mátészalkával összekötő 71 kilométeres útnak a hajdú-bihari, csaknem 32 kilométer hosszú szakaszát korszerűsítik. A burkolatot teherbírását 11 és fél tonnára növelik.

Az államtitkár szavaiból kiderült, hogy a forgalomszámlálási adatok alapján Nyíradonyban naponta 6500-6700 autó használja ezt az utat, Hajdúsámsonban már 10 ezer, Debrecen külső részén pedig 17 ezer. Sőt a megyeszékhelyen, a Sámsoni úton ez a szám tovább emelkedik, a Kassai út környékén a gépjárművek száma már eléri a 20 ezret.

A vége még bizonytalan

A 471-es korszerűsítési munkáit 6 részre bontották. Most egy három cégből álló konzorcium dolgozik. Az első szakasz, mely a megyehatártól Nyíradony közigazgatási határáig tart, szinte teljesen elkészült. A második 16 és fél kilométeres szakasz, a Hajdúsámsont elkerülő 8,6 hosszú részig húzódik. – A hajdúsámsoni elkerülő végétől egészen a 471-es debreceni végéig, vagyis a 4-es főútig, – reményeink szerint – kétszer-két sávos lesz a burkolat – ismertette Tasó László. Hozzátette: arról viszont, hogy milyen legyen a vasúti aluljáróval ellátott utolsó ezer méter, még egyeztetnek a szakemberek. A teljes beruházás 51-52 milliárd forintba fog kerülni és várhatóan 2019-ben, vagy 2020-ban fog befejeződni – fogalmazott a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.