25 év alatt több mint 10 ezer csontműtétet végeztek a madárkórházban.
A civilizáció sok akadályt gördít a természetben élő állatok elé, de nemes emberi cselekedetek által könnyíthetünk a helyzetükön. E munka jó részét azok az „önkéntesek” veszik ki, akik vállalják annak a logisztikáját is, hogy elhozzák hozzánk a megtalált sérült állatokat – fogalmazott dr. Kiss József, a Madárkórház Alapítvány kuratóriumi elnöke a vasárnapi visszatekintő ünnepségen és beszélgetésen. Hiszen ezen az őszön nemcsak a darvak érkezését, hanem a szervezett madárgyógyítás 25. születésnapját is ünnepelhetjük, illetve a kórház melletti madárpark is ebben az évben lett tízéves.

A hortobágyi madármentést ma dr. Déri János állatorvos neve fémjelzi, akinek természethez való vonzalma – még ha az indulás kezdetleges is volt –, fantasztikus, immár nemzetközi hírű és szintű – folytatta a kuratórium elnöke.

A kezdetek

1984 karácsonyán került Hortobágyra akkori feleségével mint az állami gazdaság állatorvosa dr. Déri János. Két év múlva egy törött szárnyú egerészölyvet hoztak hozzá, ami félve ücsörgött a fotel karfáján – emlékezett vissza. Igazán egyik fél sem tudta, mi vár rá, de az egyébként méltóságteljes madár ráutaltsága meghozta az eredményt, „valahogy” meggyógyították, majd a következő szezonban el is engedték. Ennek aztán híre ment, így sérült madarat találva immár mindenkinek Déri doktor jutott az eszébe. Ám a szervezett madármentés Hortobágyon később, 1991-ben indult útjára Dudás Miklós, Sándor István és Bessenyei Bence, a nemzeti parki dolgozói közreműködésével közösen a Górés tanyán. Az akkor induló ragadozómadár-repatriációs állomás állatorvosi ellátására dr. Déri Jánost kérték fel.

S hogy miért volt kezdetleges az elején minden, arról ő maga így beszélt.

– Az egyik leggyakoribb sérülés a szárny-, a csonttörés. S mivel vadmadarakról van szó, tehát a cél a természetbe visszajutni, repülni, mégpedig jól repülni, akár Afrikáig is; elég jól kell dolgoznunk, fémes csontrögzítésre van szükség. Ezt kellett megtanulni, mert az elején mindenféle diagnosztika, sőt áram nélkül, kézi fúróval műtöttünk. Jó barátom, dr. Lakos István solymász, baleseti sebész orvos tanított meg a csontműtétekre – hallhattuk.

Látványkórház

Az idén 10 éves madárpark létrejöttével ez a tevékenység a madarak beérkezésétől a szabadon bocsátásig ott történik, és nyomon követhető a látogatók részére is. Ezt a célt szolgálja a látványkórház, ahol Európában először és egyedi módon mutatják be a madarak kezelését, és gyógyuláshoz, szabadon bocsátáshoz vezető folyamatot, úgy, hogy az egy irányban átlátható, hangszigetelt üvegfalak mögött a madaraknak nincs tudomása a nézelődőkről.

Megáldotta

Szenes József nyugalmazott esperes-plébános megáldotta a kórház épületét, majd a köszöntő beszédek sorában szólt dr. Gombos András nyugalmazott kerületi főállatorvos, volt államtitkár is. Mint kiemelte, a madarak mindig fontos szerepet töltöttek be az emberek életében: csodáljuk, hogy repülnek, és szabadságvágyunkat testesítik meg.