Ilyen volt az idei hortobágyi hagyományőrzés Szent-Dömötör napján

Behajtási ünnepet tartottak a Hortobágyon. Évszázadokon át ezen a napon terelték be a haszonállatokat a téli szállásra.
Egy fekete és egy fehér tenyészkos vezetésével elsőként egy rackanyáj halat át a kilenclyukú hídon. Azt követően a csikósok érkeztek, csergetve, őket a híres magyar szürke hatökrös fogat követte. A behajtás már régi hagyomány.

Ahogy beáll a hideg és rövidülnek a napok, a pásztorok behajtják az állatokat téli szálláshelyükre. Ilyenkor a pásztorok elöljárói számot adnak a rájuk bízott jószágokról. A Szent Dömötör-napi Behajtás a puszta ünnepe. Ilyenkor a pásztorok is felveszik legszebb viseletüket.

- Nekünk ilyenkor van csak alkalmunk díszesen felöltözni, meg tavasszal és ősszel néha, mikor vásárok vannak – mondta el Tokaji László.

A látogatók közelről megnézhették a jószágokat és a pásztorokkal is találkozhattak. Sokan családostól érkeztek Hortobágyra, a hétvégén.A szervezőknek az a legfőbb célja, hogy megismertessék a hagyományokat az emberekkel.

- Nagyon fontosak ezek az alkalmak a hortobágyi emberek számára, hogy ők benne élnek a hagyományban. Ennek a bemutatása a célja ezeknek az ünnepeknek. Hiszen jó megmutatni, mennyi értéket őrzünk mi itt, a Hortobágyon – hangsúlyozta Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója.

A behajtási ünnep végén a csikósok tartottak látványos bemutatót, az érdeklődők még a bátrak fogatát, a pusztaötöst is megnézhették.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések