Indul a debreceni hagyományőrző klub őszi évada

Közös tánccal és énekkel, valamint érdekes szakmai beszélgetésekkel várja az érdeklődőket a Délibáb klub októbertől.
Az új félév első rendezvényével jelentkezik a Délibáb klub a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában. A október 7-én, pénteken 19 órától kezdődő eseményen többféle, hagyományőrző programon vehetnek részt az érdeklődők. Az este első felében Juhász Erika tart előadást Joób Árpád munkásságáról és hagyatékáról „Embernek ének őrzi az időt…” címmel.

Ezután Galánfi Andrással, a Népművészet Mesterével beszélgethet a közönség a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának törekvéseiről, valamint népművészeti örökségünk átadásának lehetőségeiről. Az estét táncház zárja – kívánság szerinti táncrendekkel. Az érdeklődők a Forgórózsa Táncegyüttes tagjától, Mecsei Gyulától tanulhatnak, a talpalávalót a Szeredás Együttes húzza.

A következő rendezvényeken október 28-án, valamint november 25-én vehetnek részt a tagok.

A Délibáb klubot két éve indította útjára a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Háza. A klubban a tagok a népzene, a néptánc és a népművészet szerves egységét igyekeznek bemutatni: úgy, ahogy arról egykor Lükő Gábor írt A magyar lélek formáiban.

A Délibáb együttes és a klub a tragikus hirtelenséggel elhunyt alapítója, Joób Árpád népzenekutató hátrahagyott hatalmas örökségét kívánja ápolni tevékenységével.

Az összejövetelek során az esti programok három egységből tevődnek össze. Az élő népzenei örökségünket bemutató nyitórészben a környék „hagyományforrásából” gazdálkodnak a szervezők, azaz „adatközlőket” hívnak. Vagy betekintenek és belehallgatnak a gazdag népzenei archív hagyatékba. A három alkalom második egységében a népzene, néptánc, népművészet tovább élésének esélyeiről, lehetőségeiről beszélgetünk, a kortárs törekvések fényében. A hagyományőrző estéket táncházzal zárják.

A klub látogatása díjtalan.