Kósa Lajos: mi, magyarok szabadok vagyunk és azok is maradunk!

A magyarok soha nem nyugodtak bele abba, hogy mások mondják meg nekik, mit tegyenek, mondta Kósa Lajos 1956-os megemlékező beszédében.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján is a Debreceni Egyetem melletti Melocco-szobornál volt a hagyományos megemlékezés. Az ünnepi műsor után Kósa Lajos országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet.

A politikus elöljáróban hangsúlyozta, a történelem során kiderült, a népek közül nem mindenkinek jelenti ugyanazt a szabadság fogalma. Nekünk, magyaroknak ez egyértelműen a füóggetlenséget jelenti, mutatott rá a szónok, erre példaként Kossuth Lajos és Rákóczi Ferencet hozva.

- Mi ebben a hazában soha nem nyugodtunk bele abba, hogy mások mondják meg, mit tegyünk, erre egyértelműen utal az is, hogy az összes nemzeti ünnepünk erről szól – mondta Kósa Lajos. – Hiszen talán nekünk a legfontosabb, hogy a magunk urai legyünk.

“Nagyon ősi örökségünk ez nekünk”, folytatta a szónok rámutatva, hogy százötven évnyi török uralom, a Habsburg abszolutizmus és a szovjet diktatúra sem tudta megtörni a magyarok szabadságvágyát.

Erre pedig mindig emlékeztetni kell mindenkit, mondta Kósa Lajos, hiszen ma Magyarország lakosságának már több mint a fele nem tudja, nem tapasztalta meg, milyen volt az, amikor a félelem légköre természetes és a besúgás magától értetődő volt. Ám 1956. október 23-án, hatvan évvel ezelőtt a magyarok azt mondták: elég volt, ezt nem tűrjük tovább.

A politikus hangsúlyozta: a forradalmárok nem mérlegeltek, akkor is küzdöttek, amikor a helyzet már reménytelen volt, világraszóló példát mutatva ezzel, olyan áldozatot hozva, amely megteremtette a mai szabad, demokratikus Magyarország lehetőségét.

totalkep- Annak idején, a rendszerváltáskor nem gondoltuk, hogy a kommunisták és azok “demokratára mázolt utódjai” még visszatérnek. Ma már tudjuk, visszatértek – mutatott rá Kósa Lajos, aki ezek után feltette a kérdést: mit tehetünk ma a szabadságunkért?

Mindenekelőtt össze kell fognunk, adta meg a feleletet a politikus, aki hangsúlyozta: történelmünk sok példát ad arra, hogy amikor a szabadságunkat veszélyeztették, a nemzet egységbe tudott tömörülni. Ez történt 1956-ban is, amikor a politikailag koránsem egységes tömeg mondott nemet a diktatúrára.

Kósa Lajos ezzel kapcsolatban arra is emlékeztetett: van, akiknek nem tetszik, de ez a fajta összefogás legutóbb, október 2-án is megmutatkozott, amikor a kvótareferendumon a szavazáson résztvettek 98 százaléka mondott nemet a kötelező kvótára.

- Mi magyarok szabadok vagyunk és azok is maradunk, ragaszkodunk ahhoz, hogy magunk dönthessünk sorsunkról – mondta végezetül Kósa Lajos.

A beszéd után Debrecen, a megye vezetői, a pártok és társadalmi szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések