Múlt hét vége óta folyamatosan melegszenek a radiátorok Debrecenben. Eddig a távhős lakások negyede kérte, hogy kapcsolják be a fűtést, a szolgáltató viszont úgy készül, a hétvégére már mindenhol működik a rendszer. A fűtésszezon kezdetén a katasztrófavédelem a megelőzésre hívja fel a figyelmet. A rendszeres műszaki felülvizsgálat és egy jó minőségű jelzőkészülék életet menthet.
Egy 26 éves lány vesztette életét szén-monoxid mérgezésben 2014 tavaszán az Egyetem sugárúton. Ekkor követelt utoljára halálos áldozatot a láthatatlan gyilkos Hajdú-Bihar megyében. Tavaly huszonöt alkalommal riasztották a tűzoltókat szénmonixid-mérgezés miatt, de a rosszulléten kívül komolyabb baj szerencsére egyik esetben sem történt. A tragédiák elkerülése érdekében a katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy a fűtési rendszer felülvizsgálatával és egy jó minőségi szénmonoxid-mérővel biztonságban lehetnek a fogyasztók.

- Mindezt érdemes azért megtenni, mert elkerülhetjük a lakástüzeket, kéménytüzeket vagy az esetlegesen bekövetkezendő szén-monoxid mérgezéseket. Ezek a nem kívánatos események több okból is adódhatnak: lehet szabálytalan kivitelezés, nem rendeltetésszerű használat vagy a műszaki felülvizsgálat és az ellenőrzés elmulasztása – mondta el Kerek László, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelem tűzoltósági főfelügyelője.

A debreceni távhős lakások egy részében már elindult a fűtésszezon. A szolgáltatóhoz egyre több ilyen igénylőlap érkezik be a közösképviselőktől. Debrecenben összesen 33 ezer lakásban és 1400 közintézményben fűtenek távhővel. A radiátorok a múlt hétvége óta folyamatosan melegszenek.

- Hétfőn reggel történt egy kis változás: felgyorsult a megrendelések beérkezése. Jelenleg kilenc százalékát fűtjük a városnak és várhatóan estére ez felmehet 15-20 százalékra is – nyilatkozta Kovács Zsolt, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. szolgáltatás-vezetője.

A  hőszolgáltató munkatársai úgy számolnak, hétvégére már teljes kihasználtsággal működik a rendszer. Az előrejelzések szerint egyre hidegebb, szeles, kifejezetten kellemetlen őszi napok előtt állunk.