Papp László büszke a debreceniekre, akik átérezték a szavazás jelentőségét

A polgármester jelentős sikernek és kötelező érvényűnek értékelte a debreceni eredményeket a kvótareferendumon.
A cívisvárosban az adatok csaknem 100 százalékos feldolgozottsága mellett a szavazásra jogosultak  43,09 százaléka voksolt. Az igenek száma az országos átlagnál alacsonyabb, 1,46 százalék volt, a nemeké pedig 98,54 százalék, ami az országos átlagnál magasabb.

- Ez az eredmény kötelez minket arra, hogy Debrecen városának érdekében változatlanul folytassuk a munkánkat – hangsúlyozta a polgármester a Debreceni Művelődési Központban tartott késő esti tájékoztatóján, ahol az ellenzéki magatartásokra is kitért.

- Azok, akik távolmaradásra buzdítottak, a demokrácia legszentebb intézményét támadták meg, nem ismerték fel a szavazás valódi tétjét – mutatott rá Papp László.

Debrecen első embere elmondta: büszke azokra a debreceniekre, akik viszont átérezték a népszavazás jelentőségét. Köszönetet mondott mindenkinek a részvételért, az aktivitásért, külön kiemelve, hogy voltak szép számmal olyan baloldali érzelmű polgárok is, akik felül tudtak emelkedni a pártszimpátiájukon.

Papp László arról is beszélt, hogy a mostani szavazási részvétel magasabb volt, mint annak idején a Európai Unióhoz csatlakozásunkról szóló, mégsem vonta senki kétségbe annak az eredménynek a jelentőségét, ahogy ma sem kérdőjelezi meg senki  Magyarország európai uniós tagságát.

- Debrecen választópolgárainak mostani döntése megerősíti azt, amiről a közgyűlés korábban határozott. A debreceniek jelentős része egyértelmű irányt mutatott: elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, támogatja a kormány migránspolitikáját, amelynek következetes végrehajtásával nem kell attól tartani, hogy újranyissák a debreceni menekülttábort – szögezte le a polgármester. Mint mondta: – Mi azok véleményére tudunk támaszkodni, akik éltek a demokrácia adta jogukkal. Ez kötelez minket. A távolmaradás senkit nem hatalmaz fel semmire. Felhatalmazást a leadott szavazatok száma és aránya jelent – mondta a polgármester.

Pósán László, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: hazánkban az emberek a lehető legdemokratikusabban mondtak véleményt a kötelező betelepítés kérdéséről.

A kormánypárti politikus hozzátette: nem csak a EU-s csatlakozásunkról szóló népszavazásra mentek el kevesebben, mint most, hanem annak idején a NATO csatlakozásról szóló esetében is így volt ez. És mégis csatlakoztunk… Mint Pósán László fogalmazott: azok is véleménynyilvánító, és nem ügydöntő népszavazások voltak.