A reformáció 500. évfordulójára készülnek Debrecenben

A reformáció emlékévének országos református megnyitóját 2017. január 31-én Debrecenben tartják – jelentették be a szervezők csütörtökön a Debreceni Református Kollégiumban, sajtótájékoztatón.
Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester szerint “Debrecen nélkül a reformáció 500. évfordulóját elképzelni sem lehet”, ugyanis a Kárpát-medencében nincs még egy olyan város, amelynek “a történelme a református egyház történetével ilyen mértékben összefonódott volna”.

A debreceni önkormányzat 25 millió forintot különített fel egy református emlékmű elkészítésére, a város pedig csatlakozott a reformáció városainak közösségéhez, s “láthatóvá tesz” olyan helyeket, épületeket, amelyek “hozzájárultak a református vallás debreceni megerősödéséhez” – mondta Papp László, megemlítve e 22 hely közül a Református Nagytemplomot és a régi városházát.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hozzátette: 2017-ben az 500 éves reformációval együtt ünneplik egyházkerületük fennállásának 450. évfordulóját is.

A Nagytemplom előtt a reformáció emlékévét hirdető díszkaput nyitnak meg advent első vasárnapján, január elsején pedig útjára bocsátják az egyházkerület 414 gyülekezetébe azt a díszkötésű, nagyméretű szentírást, amelyet az Alföldi Nyomda, Debrecen és a református egyház egykori közös könyvnyomtatójának az utóda készített el. A szentírást folytatólagosan olvassák fel a gyülekezetekben, s 2017. december 31-én, a nagytemplomi istentiszteleten érnek a végére – mondta a püspök.

Fekete Károly jelezte: jövő júniusban Debrecenben ülésezik a Kárpát-medencei református egyházakat tömörítő Generális Konvent zsinata, az eseményen ünnepélyesen elfogadják majd a II. Helvét Hitvallás új, hivatalos fordítását.

Gáborjáni Szabó Botond, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának igazgatója közölte: kortárs grafikai pályázatot írtak ki a reformáció 500. évfordulója alkalmából. A díjazott alkotásokat kortárs grafikai tárlat keretében 2017 szeptemberében és októberében mutatják be a debreceni Kölcsey központban – tette hozzá.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések