Meghallották a bánomkertiek hangját

Néhány helyi buszjáratot visszaállítanak; fogynak az utasok a járművekről a fürdővárosban is.
Nemcsak a megyeszékhelyen, hanem Hajdúszoboszlón is csökken az utasok száma a helyi buszjáratokon. A szolgáltató negyedéves beszámolója szerint a bérletet vásárolók száma évről évre csökken, a menetjegyet vásárlók száma pedig csak minimálisan emelkedett – derül ki a november 17-i testületi ülésre készített anyagból. Az adatok szerint a reggeli és a délutáni járatok kihasználtsága változó (15–30 utas is előfordul), döntően azonban tízen vagy annál kevesebben veszik igénybe a buszokat. Az önkormányzat 21 millió forinttal támogatta a szolgáltatást.

A beszámoló egyébként azt követően lett téma, hogy a szeptember 1-jén érvénybe lépett új menetrendre panaszok érkeztek a Bánomkertből, az Észak-Magyarországi Közlekedési Központhoz (egykori Volán) és az önkormányzathoz egyaránt. A lakosok azt szeretnék, ha ismét gyakrabban járnának a buszok a városrészbe. A képviselők elé került előterjesztés szerint több járatot visszaállítanának, ez mintegy félmillió forint pluszforrásba kerül évente az önkormányzatnak. Több képviselő kérte, hogy ne a jövő év elejétől, hanem már idén december 1-jétől közlekedjenek a járatok. A busztársaság képviselője – a helyi televízió felvétele szerint – elmondta, megvizsgálják, hogy ez lehetséges-e, mivel a törvény szerint az új menetrendet 14 nappal korábban közzé kell tenni. Mindenesetre a képviselők megszavazták az előterjesztést.

Olcsóbban is adnák

Csökkentett áron értékesítene az önkormányzat több, a tulajdonában álló ingatlant. A döntést az előterjesztésben azzal indokolták, hogy hiába jelölték ki azokat eladásra, nem keltek el. A hat ingatlant az év első felében nyilvános árverésen hirdették meg, de még pályázat sem érkezett be. Az ingatlanok között van olyan, amiért akár ötmillió forinttal kevesebbel is beérnék.

Marad a főorvos

Döntöttek arról is, hogy újabb öt évig vezetheti dr. Varga Tamás a hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrumot, a jelenlegi megbízatása november végén jár le. A pályázatot szeptemberben írta ki a helyhatóság, amelyre ő adott be egyedül érvényes jelentkezést – derül ki az előterjesztésből. Az intézményt 10 éve vezető igazgató-főorvos részletes, kidolgozott szakmai programot adott be, mely bemutatja – az amúgy egész országra jellemző – önálló járóbeteg-ellátó intézmények nehézségeit és azok megoldásának elképzeléseit. Az anyagból kiderül: az intézmény gazdaságilag stabil, kifizetetlen számlákkal nem rendelkezik és tartalékot is képez.

Erre azért van szükség, hogy a nem várt események, műszerek meghibásodása esetén azonnali döntéssel biztosíthassák a betegellátást. A vezetői teendői mellett heti négy órában nőgyógyász szakorvosként is praktizál.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések