Megkezdődött a tájidegen cserjék gyérítése a Nagyerdő parkerdei részén

A közmunkások azokat a cserjéket is kivágják, melyeken nyáron megjelent a veszélyesen szaporodó amerikai lepkekabóca. A munkát a Dehusz munkatársai végzik el. Nekik a korábban már megjelölt cserjéket kell kivágniuk.
Lakatos Gyula ökológus felügyelete mellett kezdték el gyéríteni az invazív, vagyis a tájidegen cserjéket a közfoglalkoztatottak hétfőn a Nagyerdőben.

Összesen négy fajtát gyérítenek, köztük azt az ostorfát is, amin elszaporodtak a lepkekabócák. A rovarokból egyre többet találni a Nagyerdőn. Ez azért jelent gondot, mert átkerülhetnek a gyümölcsösökbe, ahol hatalmas károkat okozhatnak.

- Az ide nem való cserjék közül minden harmadikat megpróbálunk föld felett eltávolítani, azért ilyen formában, hogy ne zavarjuk azokat az állatokat, amelyek már lehúzódtak a talajba – magyarázta Lakatos Gyula önkormányzati szakértő, ökológus.

A munkások körülbelül két-három hét alatt végeznek a feladattal a parkerdő területén. A gyérítéssel kapcsolatban most nem kellett nekik sok szakmai oktatás, mert minden cserjét, amit el kell távolítani, korábban már megjelöltek.

- Az invazív cserjék gyérítése egy hosszabb folyamat része, és most körülbelül 40-50 emberünk vesz részt a munkában. Előre kijelölték még e lombos állapotában azokat a növényeket, melyeket eltávolítanak. Figyelünk arra is a korábbiakból tanulva, hogy megmaradjanak kisebb csoportok ezekből a cserjékből – mondta el Pethe Tamás, a Dehusz Kft. ügyvezető igazgatója.

A munkák ezzel még nem fejeződnek be. Jövő tavasszal pótolják azokat a korábban elültetett fákat és cserjéket, amik valamilyen okból nem maradtak meg.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések