Nem hoz sok pénzt idén a termelőknek a hajdúsági torma

15 éve nem volt olyan alacsony a torma felvásárlási ára, mint idén. Az első osztályú növény kilójáért 250  forintot se kapnak a termelők, vagyis száz forinttal kevesebbet, mint tavaly. Pedig a hajdúsági torma keresett a külföldi piacokon is. Elsősorban Németországba, Lengyelországba vagy Franciaországba viszik nagy mennyiségben.

Méret szerint válogatták a tormát szerda délelőtt az egyik bagaméri portán. A legjobb minőségű az, amelyiknek a legvastagabb a gyökere. A válogatás kézi munka. Ez egyébként is jellemző a tormatermesztésre, a mai napig alig van gépesítve. Vagyis sokat kell hajladozni, amíg a válogatásig eljutnak a termelők. A munkák kora tavasszal kezdődnek.
- Kezdődik a gyökérszedéssel. Megpucoljuk a gyökeret, utána elrakjuk. Aztán megfejeljük. Egyes fejeket, amik a jók, azokat rajta hagyjuk – sorolta Veres Sándor Valentin.
Ezt követi a permetezés és a szükséges árasztás, mert a torma vízigényes növény. Az idei esős nyár ebből a szempontból kedvezett a termésnek. Kevesebbet kellett öntözni, mégis jó minőségű az eredetvédett hajdúsági torma. Ennek ellenére nem elégedettek a gazdák.
- Kicsit több is termett tormából, mint az elmúlt évben. Ez viszont azt jelenti, hogy kínálati piac van. Körülbelül 15 éve volt ilyen alacsony a torma ára. 250 forint, nevetséges. A felső fiókban most nem lesz sok pénze az embereknek – hallhattuk Orvos Mihály tormatermelőt.

A hazai torma 90 százalékát a Hajdúságban termesztik. Csak Bagamérban 300 családnak jelent megélhetést a növény. Az itteni torma nagy része, 10-12 ezer tonna külföldi piacokra kerül, ezért a gazdák bíznak benne, hogy még emelkedhet a felvásárlási ár. Az esős idő nehezíti a torma betakarítását, de emiatt nem aggódnak a termelők. A növény akár tavaszig is a földben maradhat – minőségromlás nélkül.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések