Örömet hozó finomságok: szakításra és munkahelyi stresszre is jók a Debrecenben kiállított süticsodák

Mesterképzéses cukrásztanoncok a vizsgájukon elkészült remekeit állítottak ki.
A mesterek tudását nem csak csodálhatták, de kóstolhatták is az érdeklődők hétfőn, a Kölcsey Központban. Az eseményen a cukrász mesterképzés gyakorlati vizsgáján elkészült tortákat és süteményeket mutatták be a közönségnek, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével. A vizsgázók mindössze nyolc óra alatt készítették el kötelező és egyénileg választott finomságaikat, amelyek mind kinézetükben, mind ízvilágukban különlegesek voltak.

Finomságok szakításra

– Elsősorban azért választottam ezt a szakmát, mert szeretnék örömet okozni az embereknek – magyarázta Hernáczki Krisztián, aki különleges, többféle csokoládé felhasználásával trüffeltortát készített. Hozzátette, a finomságok színt visznek azok életébe is, akik éppen egy szakításon mentek keresztül, akiket rossz élmény ért az iskolában, munkahelyükön, vagy egyszerűen csak kedvük támadt meglepni magukat valamivel. Szakmájában másodsorban a kreatív megvalósításokat szereti. – Mindig a szemünkkel eszünk elsőre, így akik megveszik a termékünket, először mindig annak kinézetét vizsgálják meg. Ideális, mikor harmóniában van az íz meg a külső. Előfordulhat, egyes cukrászdák visszaélnek ezzel, és a jó ,„megjelenéssel” próbálják palástolni a termék hiányosságát.

Hernáczki Krisztián úgy véli, a cukrászok számára Magyarországon is elérhetőek azok a szakmai lehetőségek, mint például Franciaországban. – A siker persze mindenkinek mást jelent, a legtöbb mesternek egy saját cukrászda nyitása lenne a csúcs. Ha valaki ezen a pályán szeretné megvalósítani önmagát, merjen kezdeményezni.

Örök „kultuszdesszertek”

– Rengeteg rajzfilmet ismerhettem meg a munkám során, hiszen a gyermekek mindig az aktuális kedvenc karaktereiket szeretnék torta formájában viszontlátni. Annál pedig nincs is szebb, mikor egy gyermek azért mosolyog örömében, mert meglátja a kész terméket – mondta Rinkó Zsuzsanna, aki már közel két évtizede dolgozik egy kisvárdai cukrászműhelyben. Arra a kérdésünkre, cukrászként meglehet-e unni az édességek fogyasztását, azt felelte, a legtöbb tanuló a képzés első két hetében nem bír betelni a finomságokkal, ám sokan egy idő után már rá sem bírnak nézni a különlegességekre. – Arra bátorítanám a cukrászokat, hogy minél több versenyen vegyenek részt, hiszen ez egy fejlődési, valamint kiváló bizonyítási lehetőség számukra – fogalmazott. Hozzátette, Magyarországon még mindig nagy jövője van a szakmának, hiszen a hagyományőrzés aranykorát éljük. – Országunk „kultuszdesszertjei”, mint a tepertős pogácsa, a dobos torta és a rigó jancsi a mai napig töretlen sikernek örvendenek – emelte ki.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések