Betlehemezés Létavértesen

Létavértes – Immáron negyedik éve dráma szakköröseimmel felkérést kaptunk a Rozsnyai Muzeális Gyűjtemény akkori vezetőjétől, Simándi Lászlótól és Éles Gergőtől a hagyományos nagylétai betlehemes újratanítására. Nagy örömmel, izgatottan vártuk az első próbát, ahol megismerkedtünk a betlehemezés hagyományának rejtelmeivel. Fontos és érdekes része volt a régi idők karácsonyainak.


A változó világ sodrásában teljesen kikopott a települések éltéből. Sikerült azonban felkutatni a régi létavértesi és környékbeli betlehemes gyűjtéseket, így felelevenítettük ezt az ősi hagyományt. Vállaltuk a feladatot és elsajátítottuk a betlehemezés tudományát, ami legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi népszokások közé tartozik, melynek középpontjában a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka áll.
Az alföldi játék fő eleme a pásztorjáték, amely a pásztorok, köztük a nagyothalló öreg tréfás párbeszédére épül. Az angyalok viszik a templom alakú betlehemet, amiben a Szent Család látható. A Mi betlehemünk a vértesi református templom mása, Jézus és szüleik pedig csuhéból készült bábok, akiket Oláhné Erzsike néni készített el. A hagyományos szerepek szerint csak fiúk vehettek részt benne, még az angyalokat is ők játszották.
Izgatottan készültünk a fellépéseinkre. Mosolyt csaltunk idősek és fiatalok arcára és gyakran könnyeket az idősebb korosztály szemébe, akik gyermekkorukban még látták, ezt a szép hagyományt. Előadtuk az iskolában, az óvodában, az idősek otthonában és az egyházaknál. Mégis legjobban akkor éreztük magunkat, amikor családokhoz mehettünk. Csodás élmény volt betoppanni a családok életébe, jó volt családjainkat, szomszédjainkat megajándékozni az örömhírrel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések