Megindító vallomás: ezek a családok gyászolnak az ünnepekkor a busztragédia miatt

Az utasok erős benzinszagot éreztek, és attól féltek a tragikus baleset idején, hogy kigyullad a busz.
Mindenki menekülni próbált, miután felborult a debreceni utazási iroda busza az autópályán - mondta a dehir.hu oldalnak egy férfi, aki a buszon ült. A tragikus baleset szombaton éjfél előtt történt az M3-as autópályán, Mezőkeresztes és Mezőkövesd között. Egy debreceni utazási iroda, a Grand Tours busza a bécsi adventi vásárból hozott haza 81 utast, amikor felborult.

A baleset után az utasok egymásra estek, nagyon sok sérült volt. Ki kellett törni a busz ablakát, hogy kiszabaduljunk, ki tudjunk mászni a tetőre. A pánikot az is okozta, hogy a baleset után benzinszag kezdett terjedni, s attól is tartottak, hogy esetleg kigyulladhat a busz. Pánikszerűen menekült mindenki, mindannyiunkat beterített az üvegszilánk. - mondta a lapnak az egyik sérült, aki szerint óriási pánik volt a buszon. A Grand Tours utazási iroda szerint lehetetlen volt elkerülni a balesetet:


A tragédia az ünnepekkor is kísérteni fogja az áldozatok családját. Az egyik utas, aki életét vesztette, egy 44 éves apa, akit rengetegen gyászolnak a Facebook-on - írja a Blikk. Családja utolsó emléke Zsoltról, ahogy a bécsi adventi vásáron issza a forralt bort, szeretteivel. Pár órával később azonban bekövetkezett a busztragédia, ami végzetes volt számára.

Rajta kívül egy 13 éves debreceni kisfiú is életét vesztette, és egy fiatal harsányi lány is, aki szerelmével utazott a buszon. A kórházban később még egy ember is meghalt, aki a baleset előtt is komoly betegséggel küzdött.

Nem kellett volna meghalniuk

A Híradóban az utasok úgy nyilatkoztak, hogy szombat éjjel, a balesetben az M3-ason a bal oldalon ülő utasok a busz alá kerültek, a jobb oldalon ülők pedig rájuk estek. Sokan súlyosan sérültek, összesen négyen meghaltak.

Buszos szakértők, például az Omnibusz autóbuszos blog Facebook-bejegyzése szerint ez egyértelműen azt mutatja, hogy ezek az utasok nem voltak bekötve. És ez az általános tapasztalat a hasonló, távolsági járatoknál.

Az iho.hu közlekedési portál szerint egy Setra márkájú buszról van szó, a debreceni Grand Tours utazási iroda az S431DT típusból 2006-tól tízet vásárolt. A balesetben érintet járművet 2014-ben vették.

Mivel ilyen korszerű buszról van szó, az egészen biztos, hogy minden utasnak volt biztonsági öve. A jelenlegi előírások szerint az övet használni is kell olyan buszon, ahol csak ülő utasokat visznek. Sőt, az övre fel is kell hívni az utazók figyelmét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések