Robbantással fenyegette meg a kormányhivatal főigazgatóját

A kormányhivatal főigazgatóját fenyegette meg.
Egy év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki 2016. novemberében azzal fenyegette meg a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal főigazgatóját, hogy felrobbantja az irodáját. A bíróság F. Sándort terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettében mondta ki bűnösnek. A törvényszék tanácsa a szabadságvesztés végrehajtását 3 évre felfüggesztette, és kötelezte a vádlottat a 171 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

F. Sándor 2016. november 14-én személyesen vitt be egy levelet a kormányhivatalba, amelyben leírta: évek óta hiába fordul a hivatalhoz egy korábbi – szerinte – okirat-hamisítás miatt, problémáját nem orvosolták. A vádlott utalt arra, hogy úgy véli, volt felesége jogtalanul szerezte meg a szüleitől örökölt földterület egy részét.

A levélben azzal fenyegette meg a hivatal főigazgatóját, hogy ha nem hívják fel, és nem fogadják, akkor fölrobbantja az irodáját.

A kormányhivatal hivatalvezetőjében komoly félelmet keltett a levél, így ezt követően magánéletében és a hivatalban is biztonsági intézkedéseket tettek a védelmében. F. Sándort a TEK fogta el, lakásában műtrágyát, gázolajat, egy riasztópisztolyt és lőszereket is lefoglaltak.
F. Sándor beismerő vallomásában és a tárgyaláson is azzal védekezett, hogy végső elkeseredésében írta meg a levelet, nem akart és nem is tudott volna robbantani. Levelével csak azt akarta elérni, hogy vegyék komolyan a beadványát.

A makacs igazságkereső

Virágh Pál bíró az ítélet indoklásában elmondta: a levél tartalma túlmegy a véleménynyilvánítás szabadságán és túlmutat a szólásszabadság alkotmányos jogán. A Debreceni Törvényszék megállapította: a levél tartalma egyértelműen fenyegetésnek tekinthető, amely konkrét követelést tartalmaz, közvetlenül a címzetthez jutott el és komoly félelmet keltett, így a bűncselekmény már nem közveszéllyel fenyegetésnek minősül, hanem terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés. Tény az is, hogy a vádlott - a pszichológus szakvélemény szerint is – makacs igazságkereső, aki nem tudta elfogadni, hogy évtizedes problémája nem rendeződött, ez azonban nem jogosítja fel egy ilyen fenyegetésre.

A bíróság ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a vádlott nem használta volna robbanóanyag előállítására a lefoglalt anyagokat, így a műtrágyát, a gázolajat és az engedéllyel tartott riasztó pisztolyt, a lőszerekkel együtt visszakaphatja. A tanácselnök kiemelte azt is: a 64 éves vádlott eddig kifogástalan életet élt.

A Debreceni Törvényszék határozata jogerős, miután az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette az ítéletet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések