Baltával ölte meg, majd felgyújtotta a halott feleségét – Megkezdődött a tárgyalás a Nyíl utcai gyilkosság ügyében

Nem védte meg a bíróság távoltartási végzése erőszakos, agresszív férjétől azt az asszonyt, akit debreceni, Nyíl utcai otthonukban gyilkolt meg párja tavaly januárban. A férfi ugyanis korábban többször bántalmazta a nőt, egy alkalommal, 2015 novemberében – tehát két hónappal a gyilkosság előtt – a hasán késsel meg is szúrta a vádirat szerint. Az előre kitervelten, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolt P. Lajos ügyét pénteken kezdték tárgyalni a Debreceni Törvényszéken.
Mint azt Veszprémyné dr. Szajkó Márta sajtótitkár közölte, a férfi vallomást tett a bíróságon, és a feltett kérdésekre is válaszolt. A vád tárgyát képezi a késsel elkövetett bűncselekmény (könnyű testi sértéssel elkövetett kapcsolati erőszak) is. Erre vonatkozóan csak néhány ökölcsapást ismert el, a késsel való bántalmazást sem.

Nem tolerálta fogyatékosságát

A vádirat szerint P. Lajos és a sértett 1984-ben köttetett házassága kezdettől problémás volt. Bár született két gyermekük, a vádlott nehezen tolerálta felesége enyhe szellemi fogyatékosságát, amit agresszióval igyekezett „kezelni”. A férfi kezdetben csak a nőt bántalmazta, később azonban óvodás korú kisfiát is. Ő és testvére el is költözött, a nagyszülők és a nagynéni nevelte őket.

A sértett lánya 2015-ben vette fel a kapcsolatot újra édesanyjával, aki elpanaszolta neki a bántalmazásokat. Lánya próbált titokban segíteni, mobiltelefont is vett neki, illetve elmagyarázta a látleletek és a rendőrségi feljelentés fontosságát. A sértett fontolgatni kezdte a válás lehetőségét is – írja a vád.
Alig várta, hogy leteljen

P. agressziója, miután értesült lánya közreműködéséről és neje válási szándékáról, csak fokozódott. A késszúrás miatt kapott 30 napos távoltartás ideje alatt az utca túloldalán fogadták be a férfit, ám onnan is folyamatosan szemmel tartotta feleségét. Amikor az intézkedés lejárt, átmászott a kerítésen és a kazánház ablakát betörve bement a házba, ahol az asszony egyedül volt otthon. Erőszakkal zsarolva derecskei rokonokhoz cipelte feleségét. (A bíróságon a kényszerítést tagadta, állította, a nő önszántából tartott vele).

Csak olajat jelentett a tűzre, hogy P. Lajos rájött, válás esetén neki csak minimális tulajdon jutna, az ismerősök előtt folyamatosan hangoztatta nemtetszését. A vád szerint azt is mondta, hogy ha nem elképzelései szerint alakulnak a dolgok, akkor megöli a feleségét, felgyújtja a házat.

Kiment a baltáért

Bár 2016 elején ismét érvényben volt egy 30 napos távoltartás, január 22-én, a nő számára végzetes napon, a vádlott ismét megjelent otthonukban, ruhaneműket és műszereket akart elhozni. P. akkor gerjedt éktelen haragra, amikor a felesége közölte vele, hogy nem találja az eszközöket. Ezután ütötte fejbe kétszer, nagy erővel egy baltával a nőt. Az asszony azonnal meghalt.
A vád szerint a férfi a lakásban talált hivatalos iratokkal befedte a testét, és meggyújtotta, majd a fáskamrában megpróbálta felakasztani magát. Miután ez nem sikerült, a kezeire vezetéket tekert és azok végét a konnektorba dugta. Áramütést szenvedett, de nem halt meg. Időközben a lányuk és a szomszéd riasztották a rendőrséget. A tűz eloltása után találták meg az asszony megégett testét és az áramütést szenvedett P.-t, akit kórházba szállítottak.

A férfi az emberölésről azt mondta a bíróságon, hogy bűnösnek érzi magát, és nagyon megbánta tettét.
Az ügyészség szerint a vádlott a mintegy másfél hónapos fontolgatást követően, előre kitervelten követte el bűncselekményét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések