Hajdú-bihari vállalkozások is felkerültek az ország kajahorrortérképére

Hamisított akácméz, kétes minőségű sajttal töltött pulykamedál, és hatástalan mosogatószer. Hajdú-Bihar megyéből 3 szabálysértő vállalkozás került fel a kajahorrortérképre.
Az Index interaktív térképre pakolta azokat a vendéglátóhelyeket, illetve kis- és nagykereskedőket, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az utóbbi 7 évben megbüntetett az élelmiszer-biztonsági szabályok be nem tartása miatt.

A Nébih intézkedései 2010-ig visszamenőleg nyilvánosak, ezért fogtuk az adatbázist, és elkészítettünk egy térképet, hogy hol és miért kellett eljárnia a hatóságnak. Az adatokból egyébként az derült ki, hogy a Nébih 2013-ban intézkedett a legtöbbször problémás éttermek, boltok és nagykereskedők ügyében, de az utóbbi években úgy általában több volt a büntetés és a figyelmeztetés, mint 2013 előtt – olvasható az Indexen.

Hajdú-Bihar megyéből 3 vállalkozás került fel a térképre. A debreceni MAR-NE-VÁLL KFT.  ARO sajttal töltött pulykamedált, baromfi és pulyka húspépet, vagyes késztermékeket, fagyasztott zöldségeket és sajtot készített. Viszont a Nébih élelmiszerminőségi kifogást talált, ezért a termékeket kivonták, illetve azonnal visszavonták a forgalomból.

A nyíracsádi Németh Méhészet Bt. 500 grammos akácmézének vizsgálatát egy brémai laboratóriumban végezték, ahol a termékben nád- és kukoricacukrot találtak, ami egyértelmű hamisítást jelez.

Nem élelmiszer ugyan, de egy mosogatószer is felkerült a kajahorrortérképre, ha már evés után úgyis mosogatni kell. A püspökladányi Klorid Vegyi- és Műanyagipari Zrt. 1 literes kiszerelésű mosogatószerében a termék címkéjén feltüntetett használati utasítás szerinti szerkoncentráció mellett elvárt fertőtlenítő hatást, azaz a fungicid hatást nem biztosítja.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések