Szobrot kap Szabó Magda


Debrecen – Új lendületet adna a Hortobágyi Alkotótábornak Debrecen önkormányzata.


Debrecen. – A magyar kultúra magyarságtudatunk szilárd alapját jelenti – fogalmazott vasárnap este a Csokonai Színházban tartott magyar kultúra napi ünnepségen dr. Papp László polgármester. Szavai szerint ugyanakkor a magyar kultúra legfőbb közvetítője, anyanyelvünk szűkül. Az elmúlt 25 évben több mint egymillióval csökkent azok száma a Kárpát-medencében akik a magyart beszélik. – Nemzeti kultúránk mégis összetart, közösséget épít, védőbástyaként működik. Így olyan szellemi erőt jelent, mely túlmutat minden anyagi jelentőségű dolgon – jelentette ki.


Metszéspont év


A polgármester szerint 2017 Debrecen éve. Egy olyan ötszörös jubileumi évnek nézünk elébe, amelynek Debrecen a „metszéspontja”. A reformáció 500., a debreceni zsinat 450., Arany János születésének 200., Kodály Zoltán születésének 125. és Szabó Magda születésének 100. évfordulója is az előttünk álló esztendőben lesz.
A városvezető bejelentette: Szabó Magda október 5-i születésnapján a Kossuth téren felavatják az írónő egész alakos szobrát, és szükségesnek tartja egy állandó Szabó Magda-kiállítás létrehozását Debrecenben. Hangsúlyozta: kezdeményezni fogják a kulturális kormányzatnál egy olyan debreceni székhelyű szervezet létrehozását, amelynek feladata az írónő kulturális örökségének debreceni-, országos és nemzetközi szintű gondozása.

Kulturális kisugárzás

– A jubileumok méltó megünneplése mellett feladatunk a város kulturális hatósugarának növelése, nem utolsósorban azért, mert kulturális főváros törekvésünk egyik fő üzenete Debrecen térségi kulturális központi szerepének megerősítése és bemutatása. Ennek fényében lesz Debrecen a Festum Varadinum díszvendége Nagyváradon, ez évtől felkaroljuk az érmelléki borkultúra és kulturális élet rendezvényeit, és új lendületet adunk a Hortobágyi Alkotótábornak pénzügyi és szakmai támogatással – fogalmazott Papp László.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések