Páratlan párlatmustrát tartottak Létavértesen

Létavértes – Pálinka, kolbász és kalács szerepelt a terítéken a hozzáértő zsűrik előtt.

„Ha nem vagy már diák, de mégis van házid, akkor itt a helyed!” – így hívogatták a település és a környékbeli páratlanul finom párlatok szeretőit Létavértesre, a Rozsnyai Gyűjtemény Nemzeti Napjára, amelynek keretében már hatodik alkalommal rendezték meg március 12-én a páratlan párlatverseny. Kővári Emese, az eseményt rendező Rozsnyai Gyűjtemény munkatársa számolt be párlatmustráról.

Vacsora és táncház

A felhívásnak köszönhetően kilenc településről rekord számú, 98 pálinkaminta érkezett a megmérettetésre a zsűri asztalára. A hagyományos ízek mellett sok mintát a különleges kategóriájába lehetett sorolni, mint például a kivi-, ananász-, kökény- és a szamócapálinkát.

A jó pálinkák mellett lehetőség volt finom kalácsok és házikolbászok kóstolására is, hiszen a pálinkaversennyel egyidőben zajlott az ötödik kalács és kolbász verseny is, ahova szintén szép számmal érkeztek a kalács- és kolbász különlegességek. A zsűrizés befejeztével a bíráló elnökök megelégedéssel értékelték az idei versenyt. Gönczi Károly kiemelte, hogy bár a 2016-os év időjárása nem volt a legkedvezőbb a pálinkafőzők számára, ennek ellenére sok kiváló minőségű mintát kóstolhatott. A szakértő további kitartó, tiszta munkára biztatta a pálinkafőzés kedvelőit.

Az eredményhirdetés előtt „A gyümölcs lelke” címmel Gönczi Károly tartott pálinkakóstolással egybekötött cefrézési eszmecserét, ahol az érdeklődők sok szakmai kérdésre kaphattak választ.
A VI. Létavértesi Pálinkaversenyen a 98 pálinkamintából 34 érdemelt arany minősítést, 26 ezüst, 19 bronz és 18 minta gazdája kapott emléklapot. A verseny izgalmait egy jó hangulatú ünnepi vacsora zárta, az étkeket a Vértesi Református Szeretetházának konyhája biztosította, fellépett Dózsa Gergely-Péter, muzsikált a Madaras Zenekar, és a vacsora végeztével a táncházat vezette Puskás László és Puskás-Jánosi Annamária.

Az eseményről

Pálinkavesenyben résztvevő települések: Létavértes, Debrecen, Kokad, Panyola, Székelyhíd, Bihardiószeg, Szentjobb, Tóti, Székelyudvarhely.
A pálinka bírálók: Orosz Attila, Simon László, Preku Gyula, Muhari Zoltán, Zilahi Zoltán, Gönczi Károly
Kalács és kolbász zsűrije: Szilágyi Katalin, Földes Mária, Sima Sándorné, Kozma Zoltán
Aranyminősítésű pálinkák előállítói: Kovács Károly (két nevezéssel), Barnáné Molnár Ágnes (két nevezéssel), Mázló Márta, Juhász Tamás, Béldi Lajos, Mázló László, Szűcs András.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések