Európa természettudományos fővárosává válik négy napra Debrecen

A cívisvárosban rendezik június 29-július 2. között a Science on Stage fesztivált, amelyen 30 ország csaknem 450 pedagógusa mutatja be legújabb oktatási módszereit.
A rendezvény legfontosabb küldetése, hogy minél több diák érdeklődését keltse fel a természettudományok iránt, növelve ezzel a hallgatói létszámot az egyetemi képzéseken, amelyek így még jobban felkészült pedagógusokat bocsájthatnak ki a jövőben. A program nemzetközi jelentőségét bizonyítja, hogy ebben a jubileumi, 10. évben újoncként Ukrajna, Izland és Norvégia is delegált 10-10 pedagógust a fesztiválra.

– Jó üzenetnek tartom, ha még Izlandon is úgy érzik, Debrecenbe érdemes eljönni, mert itt új dolgokkal lehet megismerkedni. Bár a természettudományos ismereteket oktató tanároknak maga a részvétel is felér egy díjjal, Magyarország számára – a rendezés jogának elnyerésén túl – az is elismerés, hogy 10 helyett 70 hazai pedagógus mutathatja be, milyen ötletekkel, kísérletekkel, módszerekkel oktatja iskolájában a természettudományokat – mondta a rendezvényt beharangozó június 27-i sajtótájékoztatón Fülöp Zsolt. A főszervező hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a program zártkörű, és kifejezetten tanároknak-tanároktól szól, a július 1-i nyílt napon az érdeklődők is bepillanthatnak a kulisszák mögé.

– Ez a program remekül illeszkedik Debrecen nagyrendezvényei sorába, és egy újabb olyan esemény, ami jó hírünket viszi a nagyvilágban – fogalmazott Komolay Szabolcs. Az alpolgármester kifejtette: ma a természettudományok fejlődése alapozza meg az ipar és a technológia fejlődését, amihez elengedhetetlen a megfelelő szakember-utánpótlás. Mivel Debrecen iskolaváros, múltja, jelene és jövője is szorosan kötődik az oktatáshoz. Hosszabb távon az a cél, hogy minőségi oktatással és infrastruktúrával a debreceni diákok jelenlegi 70 ezres létszáma 2025-ig legalább 30 százalékkal növekedjen. Ennek pedig nélkülözhetetlen feltétele a jól képzett, felkészült pedagógusgárda. Számukra jó alkalom a fejlődésre a Science on Stage fesztivál – mondta Komolay Szabolcs.

A Debreceni Egyetem támogató közreműködője az eseménynek: a június 29-i megnyitó keretében tudományos előadást tart Szilvássy Zoltán rektor, az intézmény pedig különdíjat ajánlott fel annak a résztvevőnek, aki a legtöbb tudományágat összekapcsolva tart sikeres bemutatót.

– A természettudományok iránti érdeklődést már gyermekkorban fel kell kelteni, hiszen ha ezt elmulasztjuk, később nem lesz majd, aki kitalálja és meg is valósítsa a technikai újdonságokat. Ehhez pedig jól tanító pedagógusokra van szükség, akik nem csak megismertetni, hanem megszerettetni is tudják diákjaikkal tantárgyukat. És abban, hogy a régió fiataljai is elsajátítsák ezt a gondolkodásmódot, fontos szerepe van a Debreceni Egyetemnek – fogalmazott Csernoch László.

Arra, hogy mennyire egyszerű eszközökkel lehet népszerűsíteni a természettudományos ismereteket, a tudományos rektorhelyettes példaként a nagy fizikust, Öveges Józsefet említette, akinek látványos tudományos ismeretterjesztő TV-műsorain generációk nőttek fel.

A fesztivál helyszíne a Kölcsey Központ lesz, a Nyílt napon pedig a Baltazár Dezső téren színes programokkal és bemutatókkal várja a látogatókat a National Instruments.

Forrás: unideb.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések