Főztek, emlékeztek, szórakoztak Biharnagybajomban

Ünnepelni úgy jó, ha arra meghívjuk a testvéreket és a barátokat is” – Biharnagybajomban így tettek szombaton. 
A programok legtöbbjével a fiatalokat célozták meg a szervezők, így ez a korosztály állt a középpontban a szombaton hetedik alkalommal megrendezett Biharnagybajomi Falunapon. Az eseménynek helyet adó sportpálya a jeles napra sokszínű forgataggá alakult, hiszen itt voltak a településről elszármazottak, a főzőverseny résztvevői, a szomszédos helységek képviselői, baráti művészeti- és civil csoportok képviselői, és persze százával a helybeliek, akik kíváncsiak voltak az egész napos programsorozatra.

Sokan eljöttek

Még az esemény előtt Szító Sándor polgármestert kérdeztük, hogy miért éppen július elején tartják a falunapot.  – Különleges aktualitása nincs, inkább az elmúlt évek hagyományát követve rendezzük ekkor, és látható – pillant körbe a forgatagon – sokaknak jó az időpont, eljöttek az ünnepünkre, amelyen bemutatkozik Biharnagybajom, fellépnek a művészeti csoportjaink, a civil szervezeteink, őrizzük hagyományainkat és egyben alkalmat adunk az újabb ismeretségek kötésére. Itt van két testvértelepülésünk vezetője is. A Somogy megyei Nagybajom, valamint a lengyelországi Gmina Krasnik polgármestere.

A fák hűvösében már kora reggeltől serénykedtek a főzőverseny résztvevői. Köztük az Anett és csapata elnevezésű közösség, akik elmondták, hogy Püspökladányból érkeztek és valójában egy családot takar az elnevezés. – Anett az unokám – mondta Fekete Béla, majd a menüvel folytatja:

Káposztás tejfölös babgulyást főzünk, amit cipóban tálalunk. Lesz meglepetés is utána, mégpedig fánk.”

Tartalmas köszöntők

Mondják, Biharnagybajom már túl van a fénykorán. Én erre Veres Péter Én nem mehetek el című versével válaszolok.”

Így kezdte ünnepi köszöntőjét Szító Sándor polgármester, majd elmondta a költeményt. Beszélt még arról, hogy nem csak múltja, hanem jövője is van Bajomnak, hiszen számos fejlesztésre nyertek támogatást nemrégiben. – Ez a nap azonban a szórakozásé, és ünnepelni akkor jó, ha arra meghívjuk a testvéreket és a barátokat is – fogalmazott a faluvezető.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében megemlítette, hogy hivatalos minőségben először jár Biharnagybajomban. Utána a települések ünnepeiről, azok közösségkovácsoló szerepéről beszélt, illetve, hogy szerte a megye helységeiben egyre több alkalom van arra, hogy bemutatkozzanak a közösségek, megismerjék a helyi értékeket az emberek.

Vitányi István országgyűlési képviselő visszaemlékezett a tavalyi nagy sikerű falunapra, majd külön köszöntötte a lengyel vendégeket. Elmondta, hogy két hete Brüsszelben a lengyel és a magyar küldöttség azonos álláspontot képviselt a migrációs politikában. – A lengyel és a magyar kapcsolatok soha nem voltak ilyen erősek, mint ma – zárta köszöntőjét.

– Szomszédtelepülések vagyunk, és évekig országgyűlési képviselője voltam Biharnagybajomnak is – ezt már a Sárrétudvariból érkezett Bodód Sándor mondta, aki a választókörzetek átrendezése után már nem képviselője Biharnagybajomnak. – Az együttműködések rugalmasan kezelik a választókörzetek határait, így Sárrétudvarinak kitűnő a kapcsolata Biharnagybajommal a civilek, a munkavállalók, a település lakói és az önkormányzatok között is.

Felvonulók sokasága

A pálya közepén felállított nagy sátor hűvösébe húzódtak az emberek, előttük a színpadon egymást váltották a fellépők. Mindezek előtt azonban ünnepélyesen is megnyílt a falunap. Ez az esemény igencsak látványosra sikeredett, hiszen a résztvevő csoportok műsorukból ízelítőt adva vonultak körbe a pálya széle és a nagy sátor között. A helybeli mazsorettek és a zenével őket kísérő csökmői fúvósok igazi karneváli hangulatot teremtettek. Majd követte őket az elszármazottak csoportja, a település legrégebbi civilszervezete, az önkéntes tűzoltók, a polgárőrök, aztán az erre az alkalomra betyárdal fesztivált rendező Biharnagybajomi Népdalkör, a fesztivál résztvevői, a nyugdíjas klub tagjai, és persze az osztálytalálkozóra érkezettek népes csoportja is. Merthogy a falunapra a település egykor volt diákjainak is találkozót szerveztek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések