A Campus nyitónapján számottevő esetben nem kellett beavatkozni. 
Kék és piros fények felváltva villognak a Nagyerdő fáinak levelein. „Kacsatollat, libatollat” – úszik be a jól ismert szöveg a Dévényi Tibi bácsi zenéitől pulzáló levegőbe. Másodpercek múltán nyílik a tömeg és a kordon, mentőautó fordul be az egészségügyi sátorhoz. A Telekom Nagyszínpadtól érkezik vissza, miután ott véget ért a program. Éjfélre jár, harmadik napjára, péntekre fordul a Campus Fesztivál. Bő fél órája ez az első eseményszámba menő történés az egészségügyi részlegen.

Nem úgy előtte. Egy fiatal lánynak a bokája sérült meg. Őt a Kenézy-kórház traumatológiai osztályára szállították, ahhoz a fiatalhoz hasonlóan, akinek a köröm vált le az egyik lábujjáról – tudtuk meg dr. Hegedűs Vanda mentőorvostól.

Az ehhez hasonlók tipikus fesztiválos sérülésnek számítanak – magyarázza immár dr. Antal András, a fesztivál egészségügyi ellátását biztosító Hemomedic főorvosa, aki a Campuson először dolgozik, ugyanakkor más hasonló rendezvényekről jelentős tapasztalattal rendelkezik.

A leggyakrabban ittasság, meleg okozta rosszullétek, pánikrohamok, menstruáció okozta görcsök, kisebb sérülések – akár a cipő által feltört láb – miatt keresik az egészségügyi személyzetet. Emiatt például az új cipőt nem a fesztiválon érdemes betörni.

Ital és hőség se döntse le

Liptai József, a fesztivál egészségügyi ellátását biztosító Hemomedik főkoordinátora szerint az ittasok az ellátásra érkezők 20 százalékát teszik ki. A társaság munkáját az Országos Mentőszolgálat segíti, amely este 6 és hajnali 2 óra között (amikor meghaladja a tízezret a látogatók száma) veszi át a feladatokat.

A fesztivál tipikusan az a helyszín, ahol alapesetben könnyen orvosolható problémák fordulnak elő, ha viszont valami váratlan, például tömegeket érintő esemény történik, az nagyon komoly kihívások elé állítja a szakembereket, mivel nagy tömegben jelentkezhetnek ellátásra szorulók – magyarázza Antal András. Tavaly például a fesztivál után dőlt ki egy olyan fa, ami ha sátorra is dőlhetett volna, ez egy időpontban 40-60 sérültet is jelenthetett volna.

A fesztiválon egy eset-, egy roham- és egy szállítókocsi és nyolcfős személyzet áll készenlétben. Előfordul, hogy órák telnek el anélkül, hogy bármiben is az orvosok segítségét kérnék. Ilyenkor a mentősök pihennek, ismerősökkel, barátokkal váltanak szót. Szabó Dániel mentőtiszt még arra is szakított időt, hogy megmutassa, miként rögzítenek egy kificamodott bokát. Ilyenkor először az okozott fájdalmat szüntetik meg azzal, hogy helyére rakják a sérült testrészt. Bekötni azonban már nincs ideje a lábam, mert fél egy után felpörögnek az események. Az egyik koncerten pogózás közben megütötték egy fiatal állkapcsát és a mellkasát, légzéskor fájdalmat érzett – mondja a két éve mentőző dr. Hegedűs Vanda –, a bordatörés lehetősége miatt kórházba szállítják. Egy ittas fiatalembert pedig az ittassága miatt vizsgálnak. Ő a detoxikációs sátorban pihent. Ha valakinek ez elég, akkor némi pihenés után visszamehet szórakozni. Ez a fiatal viszont nem így járt, nem tudta, hogyan került a detoxikációs sátorba. Őt detoxikálóba szállították. A meleg miatt a folyadékbevitelre külön kell figyelni. Egy 70 kilós embernek 3 liter ásványvizet kell naponta meginnia – az alkoholon felül…