Málna gyorsan tanul, retteghetnek tőle a drogkereskedők

Lábhoz! Ülj! Feküdj! Hozzám! Csibész! Fogd! Keresd! Ezekkel a vezényszavakkal kezdődik a közös munka és az életre szóló hűséges barátság.
Négy láb, erőteljes, izmos test, nagy fogak, hegyes fülek, intelligens szemek. A kutya megbízható, fegyelmezett és feltétel nélkül szeret. Nemcsak otthon, hanem a munkahelyen is. A rendőrkutyák még az életüket is képesek kockáztatni gazdájukért.

AZ ÉLETÜKET IS ODAADJÁK, HA KELL. Nyolc rendőr sorakozott fel a négylábú kollégákkal együtt, hogy megmutassák, mennyire nagy az összhang közöttük. Itt Hajdú-Bihar megyében a biztosítási és szakszolgálati alosztályon – Fehér Tibor alezredes irányítása alatt – dolgozik Sántha Dávid törzsőrmester és Töltény, valamint a még utánpótlás növendéknek számító egyéves Málna, Tóth Árpád törzsőrmester és Nobel, Hajzer Dávid törzsőrmester és Brill, valamint Szabó Péter törzsőrmester és Django. Maximum három kutyával dolgozhatnak a rendőrök, itt Debrecenben Vilicsku István főtörzsőrmesternek van két keresője, illetve Mátyus Gábor főtörzsőrmesternek egy járőr- és egy keresőkutyája.
NEM FÉLHETNEK SEMMITŐL. A rendőrség jelenleg járőr-, kereső-, nyomkövető-, szagazonosító- és egyéb speciális elfogókutyákkal dolgozik. Minden kutya kölyökként, 6 hetesen kerül a gazdájához. A rendőrkutya nem félhet embertől, gépkocsitól, mélységtől, magasságtól és különböző hanghatásoktól sem. Ez alapkövetelmény. Amikor elérik az egy éves kort, Dunakeszin egy szakmai csoport dönti el, hogy alkalmasak-e a munkára. Itt a leendő kutyakollégák testfelépítését, idegrendszerét, viselkedését, zsákmányszerző ösztönét vizsgálják. Ezután megkezdik az állományba vett kutyák kiképzését, megtanítják őket a fegyelmezett munkára.

A képzés időintervalluma az adott szakiránytól függ. Járőrkutyákat 3 és fél hónap alatt képeznek ki, a keresőkutyáknak 4 hónapig tart a felkészülés, a szagazonosító és nyomkövetőknek pedig 6 hónapig kell tanulniuk. Mindennap foglalkoznak velük, engedelmességre nevelik őket. A kutyák folyamatosan gyakorolják, hogy mikor és milyen vezényszóra kell támadniuk, mikor kell keresniük. Természetesen az alapvető „ülj!”, „fekszik!”, „marad!”, „lábhoz!” alapgyakorlatokat is folyamatosan ismétlik, hiszen lesz olyan helyzet majd, amikor akár egy órán keresztül is egy helyben kell maradniuk és nem jöhetnek el addig, amíg nem kapják meg az utasítást. A rendőrkutyák tudását és állapotát folyamatosan felügyelik, emiatt kell évente minősítési vizsgát tenniük.
MÁLNA, AZ UTÁNPÓTLÁS NÖVENDÉK. Málna most egy éves, 6 hetes kora óta van gazdájánál, Sántha Dávidnál. Lendületes, energikus és akcióra kész növendék. Most még csak járőr és kereső előképzettséggel rendelkezik, azonban nagy reményeket fűznek hozzá, kábítószerkereső kutyaként számít rá a csapat. Folyamatos gyakorlásra van szüksége, de kölyökkora ellenére ugyanúgy a csapathoz tartozik. Kezdésként egy fegyelmező gyakorlatsort hajt végre. Ez minden rendőrkutyának alapfeladatnak számít. A kutyák betanítása pozitív megerősítéssel történik, emiatt tart a kezében Sántha Dávid egy színes labdát, amire Málna rettenetesen próbál figyelni. Benne van a zsákmányszerző ösztön és a labdával lehet a leginkább megdicsérni.

- Gyorsan tanul, igazán jó diáknak számít. Sokat kell vele foglalkozni, de ezek a napi szintű feladatok, képzések csak erősítik a köztünk lévő egységet – mondja Sántha Dávid, miközben magához szólítja a kölyökrendőrt.
A törzsőrmester már gyerekkorában tudta, hogy kutyás rendőr lesz belőle. Két évet kellett várnia a pozícióra, és nagy álma vált ezzel valóra. Boldogságot jelent számára kutyákkal foglalkozni, hiszen mindent meghálálnak négylábú kollégái.

A RANGIDŐS RENDŐRKUTYÁK. Őrző-védő gyakorlattal mutatkoznak be a rangidős rendőrkutyák, három németjuhász és egy rottweiler, akik szájkosárral érkeznek a gyakorló pályára. Mindannyian járőrkutyák. Ha közterületen támadás éri valamelyik rendőrt, akkor az a feladatuk, hogy elhárítsák a veszélyt, illetve ha az adott személy elmenekül, akkor megállítsák a szökésben.

A gyakorlat a kutyák ingerlésével kezdődik, amit Szabó Péter törzsőrmester végez védőfelszerelésben. A felsorakozott rendőrebek egyből hatalmas zajt csapnak az ugatásukkal. A hergelés során megemelkedik az ösztönszintjük, a rendőrök alig tudják visszatartani őket, hiszen ezt a heccelést komoly bevetésként, élet-halál harcként élik meg. Néhány másodperc elteltével, az első rendőr elengedi kutyáját, aki olyan lendületesen és dinamikusan fut a „célszemélyért”, hogy egy ütéssel a földre küldi a férfit. A kutyavezető ilyenkor szalad a kutyájáért, megfogja és visszavezeti a kiinduló pontra. Ezután újra felhergelik az összes kutyát és a második rendőr is elengedi saját kutyáját, aki maximálisan kihasználja gyorsaságát, saját testsúlyát és egy pillanat töredéke alatt utoléri, sőt felborítja a „menekülőt”.
Személyek elfogásánál fontos, hogy a kutya miután elkapta a kiszemelt embert, stabilan a földön tartsa és semmiképp se engedje el. A végén, amikor minden csapat elvégezte a gyakorlatot, kutyák és gazdáik együttesen kergetik el a pályáról az „ellenséges személyt”. Ezzel zárják le a feladatot és így jutalmazzák meg négylábú kollégáikat. A gyakorlásra heti szinten szükségük van, hiszen éles helyzetben nincs idő a fegyelmezésre.

ROBBANÓANYAGOK. Nemcsak járőr, hanem robbanóanyag kereső kutyával is találkozhatunk a debreceni bázison, aki járművek, csomagok és személyek átvizsgálásában segíti a rendőrség munkáját. Izgalmas és veszélyes ez a feladatkör. Mátyus Gábor bombakereső kutyás rendőr. A labdáról beszélgetünk ismét, hiszen kiderül, hogy a keresőkutyák a labda segítségével tanulják meg a keresést. A „keresd!” vezényszó mellett, egy kattanással jelzi kutyájának, hogy kezdje meg a robbanóanyag felkutatását. Ha megtalálja az eb, lefekszik és az orrával mutatja, hol található. Mindaddig ott marad, amíg nem hallja ismét a kattanó hangot, illetve amíg gazdája meg nem érkezik.
– Ha ténylegesen ott van az elrejtett anyag, dicséretet kap a kutya. Éles helyzetben egy paskolást, a gyakorlások során pedig labdát – meséli Mátyus Gábor, miközben odaadja négylábú társának a jutalmat. Az elmúlt években sok veszélyes helyzetet kellett megoldaniuk, de minden elvégzett munka erősítette a kapcsolatot kutya és vezetője között.

KUTYASZERETET. Szerencsésnek érzik magukat, hiszen négylábú kedvenceikkel dolgozhatnak együtt. Minden kutya hűen tükrözi gazdáját. Határozott személyekkel és erőt sugárzó kutyákkal találkozhattam. Az ember-kutya páros egy életen át tanítja, neveli, segíti és formálja a másikat. Legyen szó erélyes utasításról, elvégzett feladatok utáni dicséretről, vagy akár bevetésről, a kutyák minden helyzetben ugyanúgy reagálnak. Mindenki egyetértett azzal, hogy a kutyavezető és kutyája között van egy nagyon különleges és szoros kapcsolat. Ezekből az állatokból erő, nyugalom és biztonság árad. Óriási támogatást adnak egymásnak veszélyes helyzetekben és az élet minden területén is. Ez még jobban erősíti a kutyás rendőrök csapategységét.

Amilyen a kutya, olyan a gazdája: ezen a napon is beigazolódott ez az állítás.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések