Új falumúzeumban mutatják be Álmosd történeti emlékeit

Bővült a kiállítóhelyek száma Kölcsey falujában, a falumúzeumban komplex módon mutatják be Álmosdot a látogatóknak.
Álmosd bővelkedik muzeális kiállítóhelyekben. A nemzeti himnusz írójának emlékháza mellett egy kovácsműhely-kiállítás, Joseph Kádár festőművész modern művészeti múzeuma, és post-mail-art gyűjteménye is Álmosdon található. A „múzeumok falujából” éppen csak egy falumúzeum hiányzott eddig, vagyis egy olyan kiállítóhely, amely komplex módon magát a települést mutatja be a látogatóknak.

Ezt a hiányosságot sikerült pótolnia a helyi önkormányzatnak a most átadott falumúzeum létrehozásával. Ennek előkészítése egy szakmai fejlesztő munka részeként 2014-ben kezdődött. Előbb a meglévő kiállítóhelyek kaptak hivatalos működési engedélyt, majd ennek birtokában az önkormányzat 2015-ben és 2016-ban is sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston Programjának támogatására. Az elnyert, összesen 2,8 millió forint értékű támogatásból felújították a falumúzeum 100 négyzetméteres belső terét, és létrejött az „Álmosd felemelő századai”, illetve az „Álmosd hagyományos paraszti kultúrája” című kiállítás, melyek megrendezésére Bihari-Horváth László főmuzeológust, a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum igazgatóját kérte fel az önkormányzat.

belsoA szakember a hosszúpályi, konyári és bárándi falumúzeumok után negyedik alkalommal hozott létre muzeális intézményt hajdú-bihari kistelepülésen. Ahogy azt az álmosdi megnyitón is elmondta: „Fontos, hogy a legkisebb települések közösségei is kötődjenek a szülőfalujukhoz, legyen lokális identitástudatuk, mert enélkül nagyon nehéz a közösség megmaradásának és fejlődésének biztosítása. E kötődések, identitások kialakítását segítik a falumúzeumok, melyek összegyűjtik, megőrzik, bemutatják és továbbörökítik a közösség évszázadok alatt felhalmozott kulturális értékeit.”

Az új kiállítások létrehozásában Császárné Sólyom Judit etnográfus és Nagy Gergő régészhallgató is aktívan részt vett, illetve számos álmosdi lakos ajánlott fel tárgyakat a falumúzeum gyűjteményébe, amely várhatóan a jövőben is folyamatosan bővülni fog - írja a dehir.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések