A hosszúpályi lakosság háromnegyede ingázik Debrecenbe

Halmozottan hátrányos helyzetű településként a munkanélküli ráta az országos átlag másfélszerese. 
A közel 6 ezer fős településen majdnem 800 regisztrált álláskereső van, melyből 450 részesül aktív korúak ellátásában. A kisebbség aránya 25 százalék, a munkanélküliek között emiatt rengeteg roma származásút találni. Berényi András polgármester elmondása szerint az önkormányzat – többek között – különböző szociális programokkal próbál segíteni a helyi cigányságon - írja a haon.hu.

Iskolapadba ültek

– A szociális földmunkaprogrammal egyedül maradtunk a megyében, pedig ezzel is tudunk segíteni. A programban megtermelt termékek bekerülnek az önkormányzat által működtetett intézmények konyháira, így mintegy 900 adag étel készül belőlük. De természetesen, akit lehet, a közmunkaprogramokba is bevonunk. Nemrég indítottunk két 20–20 fős csoportot: a dísznövénygondozót, és a festőt. Mindkét nyolc hónapos kurzus augusztusban indult, csak szakmai tárgyakkal.

Azokra is gondoltunk, akik különböző okokból nem végezték el az általános iskolát, de legalább 5–6 osztályuk megvan, nekik felzárkóztató csoportot indítottunk ugyancsak 20 fővel. Tíz hónap alatt megszerzik a hiányzó osztályokat és teljesítik a nyolcosztályos bizonyítványt, hiszen sokszor ez feltétel a munkahelyeken” – hívta fel a figyelmet a nagyközség első embere.

Térfigyelő rendszer

A település nyugalmára is komoly figyelmet fordít az önkormányzat, ennek köszönhetően folyamatosan szorul vissza a bűnözés Hosszúpályiban.

– Az utóbbi években jelentősen megnőtt a polgárőrség létszáma, jelenleg nyolcvanan vannak, emellett állandó jelleggel két rendőr lát el szolgálatot éjjel-nappal. Mindamellett az önkormányzat foglalkoztat még két mezőőrt is, akiknek a fizetésének fele-fele arányban állja az állam és a falu. Négy évvel ezelőtt 10 millió forint beruházással 15 térfigyelő kamerát szereltünk fel. Nem csak a belső részekre telepítettünk, hanem a bevezető utakra, valamint oda, ahol tudjuk, hogy nagy a mozgás. Nem egy bűncselekményt derítettek már fel kamerák segítségével – magyarázta Berényi András.

Bejárnak Debrecenbe
A polgármester elmondta, az itt élők túlnyomó része Debrecenben keresi a kenyerét, helyben a gazdálkodók, és azok örökösei dolgoznak. – Az állattenyésztés 20–30 családnak ad megélhetést, de növénytermesztéssel is jó páran foglalkoznak. Ezeknél a gazdáknál általában apáról fiúra száll a vállalkozás. Az aktív lakosság 70–75 százaléka napi rendszerességgel ingázik Debrecenbe, mert ott talált magának munkát. Ugyanez vonatkozik azokra a fiatalokra is, akik elvégezték a nyolc osztályt és továbbtanulnak, lévén Hosszúpályiban nincs középiskola.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések