A várossá válást ünnepli Böszörmény

Szeptember 8-a és 13-a között tartják a hagyományos városnapi programsorozatot. 
Kállóból, a császári katonasággal állandó összetűzésben lévő hajdúkat Báthori Gábor erdélyi fejedelem telepítette át Böszörménybe 1609. szeptember 13-án kelt kiváltságlevelével. A hajdúk Böszörménybe költözésével a település társadalmi, gazdasági élete gyökeresen megváltozott - írja a haon.hu

A várossá válásra emlékezik a napokban a település színes programkínálattal. Pénteken bemutatkozik a Hajdúsági Múzeum Baráti Köre, amely 45 éves. Szombaton lesz a VIII. Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai Nap a Bocskai Gyógyfürdőben. Vasárnap ünnepi istentisztelet lesz a Bocskai téri Református Templomban, eközben rajtol a „Szeresd a várost” hajdúfutás utcai futóverseny. 

Hétfőn megkoszorúzzák Bocskai István szobrát, ezt követően pedig történelmi konferencia kezdődik „A reformáció hatása a Hajdúságban” címmel a Városháza Báthory termében. Az előadások között hallhatjuk például dr. Nyakas Miklós nyugalmazott múzeumigazgatót, aki Bocskai István önképe végrendeletei, levelei és adománylevelei tükrében címmel fordul a hallgatósághoz. 

Szeptember 13-án 16 óra 15 perckor kerül sor az ünnepi képviselő-testületi ülésre, ahol Kiss Attila polgármester köszöntőjét követően átadják a városi kitüntetéseket, elismeréseket. A 65 éves Bocskai Néptáncegyüttes ünnepi műsorával zár a program.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések