Debreceni Kézműves Fesztivál: tizenöt pavilonnal várják az érdeklődőket

2017. ünnepi év a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület életében. 35 éve alapították a debreceni székhelyű, megyei hatókörű civil szervezetet, amely azóta megszakítás nélkül tevékenykedik a népi kézművesség értékeinek megőrzéséért és gazdagításáért. A kulturális kormányzat úgy ismerte el magas színvonalú munkájukat, hogy a Magyar Kultúra Napján átvehették a Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkárától, Hoppál Pétertől. 
Székházukban, a Népi Mesterségek Házában hétről hétre programokkal találkozik az érdeklődő felnőtt és gyermek, de legtöbben a szabadtéri rendezvényeken találkozhatnak a mesterekkel.

A jubileumi év egyik legjelentősebb eseménye a DMK Belvárosi Közösségi Ház Klubgalériájában szeptember 7-én, csütörtökön, 17.30-kor nyíló kiállítás, amely első rendezvénye a szeptember 15-én, 16-án a Kossuth téren tartandó VII. Debreceni Kézműves Fesztiválnak. Itt 15 pavilonban mutatkoznak be a hagyományos népi kézműves mesterek Debrecenből és Hajdú-Bihar megye településeiről, valamint vendégeik Zala megyéből. 

A fesztiválon kiemelten a debreceni és a hajdú-bihari népi kézműves értékeket láthatják az érdeklődők, de megtalálnak és meg is vásárolhatnak minden olyan népi kézműves portékát, amelyet mai életük mindennapjaiban és ünnepein használni tudnak. Bepillanthatnak az alkotás folyamatába, a hímző, szövő, fazekas, gyöngyös, csipkés, fémműves, bőrös, fafaragó, nemezes, szálas anyag fonó és mézeskalácsos műhelyben – 38 népi kézműves segítségével. Lesz divatbemutató, logikai játék bemutató és verseny, kipróbálhatják a „régimódi játszótér” máig népszerű szabadtéri játékait. A gyerekek a „7 próbás Ifjú Mester” címért küzdhetnek mindkét napon.

A Zala megyeiek kamara kiállítást varázsolnak a debreceni Kossuth térre és bemutatják hímző, babakészítő és kéregedény-készítő alkotójukat. A Kossuth téren mindkét nap a Főnix Néptáncegyüttes táncosainak műsorában gyönyörködhetnek a látogatók.

Debreceni Művelődési Központ

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések