Megkérdeztük Czeglédi Gyulától, hogy mit tud a fürdőt érintő küszöbön álló fejlesztésekről

A Magyar közlönyben megjelent a 1522/2017. (VIII.14.) Kormányhatározat a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tiszta tó kiemelt turisztikai térség meghatározsáról és a térségben megvalósítandó egyes beruházásokról.

A Kormányrendelet  melléklete részletesen  tartalmazazza érintett települések tervezett turisztikai fejlesztési projektjeit. Ezekről a projektekről kérdeztük Czeglédi Gyulát, a Hungarospa Zrt. vezérigazgatóját.

Mit jelent a kiemelt turisztikai régióhoz tartozás Hajdúszoboszlónak és a fürdőnek?

Véleményem szerint ez egy nagy lehetőség a városnak és a fürdőnek is, hiszen most lehetőség adódik nagyszabású turisztikai szolgáltatásfejlesztésre, illetve a régión belüli együttműködés továbbfejlesztésére.

A kiemelt turisztikai régión belül melyek azok a projektek, amelyek nevesítésre kerültek?

Négy projektelem került meghatározásra, melyek közül kettőt a fürdő valósíthat meg, kettőt pedig a város összesen 5 milliárd forint állami támogatással:

- Strandfürdő minőségi kínálatbővítése, új egyedi élményövezet kialakításával
- Négy évszakos aktív élményközpontú attrakció fejlesztése
- Hajdúszoboszló gyógyparkjának megújítása
- Vonzó városkép, promenád kialakítása
Mit tartalmaznak a fürdő fejlesztésére irányuló projekt elemek?

A fürdő egyik projektje egy szabadtéri wellness fürdő megépítése a strandon belül, mely minőségi igényeket elégít ki. A projekt egyediségét az igényes kialakítású  természeti képződményeket (vízesés, szikla) utánzó elemek és különböző magassági szintű, vízfelületek adják. A medencék vízfelületének nagyság 2500 m2, a befogadóképesség pedig kb. 1000 fő lesz. A projekt fő célcsoportja elsősorban a magasabb kategóriájú, négycsillagos szálláshelyeket igénybe vevő vendégek. 

 A másik projektelemünk pedig az Aqua-Palace Fedett Élményfürdő kapacitásbővítése, hisz az elmúlt 7 év bebizonyította, hogy bizonyos napokon a kereslet meghaladja a befogadóképességet. A fejlesztésnél a hangsúlyt az aktív élményigények kielégítésére helyezzük, ezért egész évben igénybe vehető hat új fedett csúszdát létesítünk.   A megnövelt befogadóképességhez szükséges öltözői kapacitások és pihenőterek bővítése is megvalósul.

Mit tartalmaznak a városi projekt elemek és mi a véleménye róluk?

A gyógypark megújítását tartalmazó projekt célja a gyógyhelyhez illő városkép kialakítása, egy igazi rekreációs park létrehozása. A Szent István parkból áthelyezésre kerülnek a témaidegen egységek és szolgáltatások, így a fesztiváltér, a szabadtéri színpad és a gasztrorendezvények helyszíne. A tervezett gyógyparkban többek között szökőkutak, különleges növények, díszvilágítás, Kneipp sétány, ivókút létesül. Megújul a sétányok burkolata,  kerékpártároló és parkolóhelyek épülnek.

A másik projektelem a Gábor Áron utca és Szent Erzsébet utca kereszteződésében egy szórakoztató övezet létrehozását célozza. Ide kerülhetnek a szórakoztató rendezvények. A rekreációs és a szórakoztató  övezet, valamint  a szállodasor összekötését teremti meg a promenád, mely a Gyógyfürdőtől indulva érinti az Aqua-Palace élményfürdőt, majd a Gábor Áron utcán haladva bekapcsolódik a Mátyás király sétányba. A promenádra kerülnek az új, egységes pavilonok,  kereskedelmi és vendéglátó egységek. A szállodasor szintén megújul.

Azt gondolom, hogy a városi fejlesztések legalább olyan fontosak, mint a fürdő vízi élményeinek bővítése, hiszen a fürdő környezetén és a város esti kínálatán van mit javítani.  Mind a gyógypark, mind a promenád és a szórakoztató övezet fontos elemei lesznek a városi turisztikai kínálatnak. Az eltérő motivációjú vendégkör térbeli elválasztása a vendégek elégedettségét véleményem szerint növelni fogja.
Hol tart a projektek előkészítettsége?

A projektötlet kimunkálása több éves munka eredménye. Több ezer vendégkérdőív feldolgozásával, valamint a menedzsment és szakértők véleményének figyelembe vételével készítettük el. A közvélemény tájékoztatása is megtörtént és a projekt pozitív visszhangara talált.  Jelenleg is látható egy rövid bemutató film honlapunkon „Tahiti beach” fantázianéven az új wellness fürdőről.

A strandfürdő fejlesztési projektje jelenleg a leginkább előkészített. Az engedélyes tervek elkészültek, a kiviteli tervek rövidesen, már e hónap végén rendelkezésre állnak.

A 4 évszakos attrakciófejlesztés projekt esetében vázlat és látványtervek állnak rendelkezésre. A Kormányhatározat kihirdetését követően megkezdjük az engedélyes és kiviteli tervek elkészíttetését.
A városi projektekkel kapcsolatban nincs információm, hogy engedélyhez kötött tervek szükségesek-e, illetve hogy milyen azok előkészítettsége.

Mikorra tervezik  a projektek megvalósulását?

Nagyon nehéz időpontot meghatározni, mivel a fejlesztésekhez az állam jelentős összeget, 5 milliárd forintot biztosít támogatásként. A részletek a Támogatási Szerződésben lesznek, illetve a Konzorciumi Megállapodásban kerülnek rögzítésre.

Mégis mikorra várhatóak ön szerint?

A dolgok jelenlegi állása szerint a fürdő mindkét projektje esetében 2019-20-ra várható a beruházások befejezése, megítélésem szerint a városi projektek is 2019-20-ra valósulhatnak meg.

Miben látja a kiemelt desztináció lényegét?

Számomra a kiemelt régió behatárolása nem teljesen újdonság, hisz  elég régóta a szakmában vagyok már. Ifjú koromban a "Debrecen - Hortobágy – Hajdúszoboszló aranyháromszögnek" nevezett turisztikai térségben dolgoztunk, melynek újjáélesztéséről van szó, amely most kiegészül a Tisza tóval. Véleményem szerint nagyon sok lehetőség rejlik a térség turisztikai szolgáltatóinak együttműködésében, a termékkínálat összehangolásában és a közös piaci fellépésben, szolgáltatásaink piacra vitelében.

A Magyar Turisztikai Ügynökségnek alapvető szerepe van abban, hogy idáig jutottunk. A korábbi mesterségesen létrehozott régiók helyett most paradigmaváltás történt és olyan régiókat alakítanak ki, amelyek turisztikailag valóban összetartoznak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések