Felfüggesztett fogház a debreceni halálos balesetért

Két év alatt hatszor büntették a vádlottat, ugyanakkor az öv életet menthetett volna. 
Nem jogerősen 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetéssel sújtotta a Debreceni Járásbíróság kedden azt a húszas éveiben járó fiatalembert, aki a stoptáblát figyelmen kívül hajtott be egy nagyerdei kereszteződésbe, karambolozott és a balesettel összefüggésben később meghalt egy 69 éves férfi. H. Mátét Vágó Zsolt bíró mellékbüntetésként 4 év 4 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, és kötelezte 377 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. A vádlott a szabadságvesztés utólagos végrehajtása esetén a büntetés kétharmada, de legalább 3 hónap kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság a vádirattal azonos tényállást állapított meg: H. Máté – aki az elmúlt két évben hatszor (!) volt büntetve közlekedési szabálysértésekért – idén januárban napsütéses időben, száraz útviszonyok és közepes forgalom mellett haladt az Oláh Gábor utcán a Martinovics utca felé, de a Nagyerdei körúti kereszteződéshez érve a jelzőtábla ellenére nem állt meg Audijával, csak lassított. Ekkor ütközött össze egy Daewoo gépkocsival, majd az egy másik autónak csapódott. A Daewoo-t vezető idősebb nő súlyosan megsérült (több bordája is eltörött), míg hátul ülő 69 éves férje olyan erővel ütötte be a fejét egy utastéri tompa tárgyba, hogy két héttel később belehalt a koponyasérülésbe. Az igazságügyi orvosszakértő ugyanakkor valószínűsítette: ha a férfi bekötötte volna magát, feltehetően elkerüli a halálos sérülést.

Életveszélyes közöny

Vágó Zsolt az ítélet kiszabásakor súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott „nagyfokú közönyt tanúsít a közlekedési szabályok iránt”, illetve a stoptábla figyelmen kívül hagyása egyébként is nagyon gyakori. Enyhítő körülményként értékelte H. Máté életkorát, beismerő vallomását és azt, hogy a bekötött öv megmenthette volna a hátul ülő férfi életét.

Az ügyész tudomásul vette a határozatot, a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért - írja a haon.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések