Diákok raboltak ki brutális módon diákokat egy általános iskolában. Az egyik fiúnak gyermeknek eltörték a szegycsontját.
Gyermekkorú diákok ellen emelt vádat rablás bűntette és más bűncselekmény miatt a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a Debreceni Járásbíróságon. A gyerekek diáktársaikat terrorizálták egy iskolában. Ugyan az ügyészség nem említi a konkrét helyszínt (a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség Debrecenben és Hajdúsámsonban is illetékes), a Dehir.hu úgy tudja, debreceni iskolában történtek a rablások.  

A vádirat szerint az első- és a másodrendű vádlott hatodik osztályos tanulók, akik 2016. november 18-ától több napon keresztül terrorizáltak két tizenkét éves, ötödik osztályos gyermeket, tőlük rendszeresen pénzt követeltek, őket megveréssel fenyegették.

A vádlottak 2016. november 22-én a sértetteket megrugdosták és leköpték, amiért nem adtak nekik pénzt.

A vádirat szerint a vádlottak 2016. november 24-én, a délelőtti órákban, az iskolai büfénél észrevették, hogy az általuk terrorizált sértettek egyike egy kétezer forintos bankjegyet tesz a zsebébe, azonban még a pulton maradt a sértett 150 forintja, amit az odalépő másodrendű vádlott felkapott, majd az elsőrendű vádlottal együtt kifutott az udvarra.

A tizenkét éves sértett tartott attól, hogy a vádlottak megpróbálják tőle elvenni a kétezer forintját, ezért azt az iskolatáskájába rejtette, és a táskát a folyosón ruhaneműkkel takarta le.

Röviddel ezután a vádlottak odamentek hozzá, és felszólították, hogy adja át nekik a pénzt, majd hirtelen az elsőrendű vádlott hátrafeszítette a karját. Ekkor jelen volt a másik, a vádlottak által szintén terrorizált gyerek is, a másodrendű vádlott az ő torkát ragadta meg.

Mindkét vádlott átkutatta a sértettek ruházatát, egyikőjüktől édességet vettek el, majd elengedték a őket azzal, hogy másnapra hozzanak nekik pénzt, mert ha nem, nagyobb bajuk lesz.

Mivel a vádlottak tudták, hogy az egyik sértettnek van kétezer forintja, ezért kis idő múlva a sértettek után mentek az udvarra, ott őket elgáncsolták, majd a fejüket egy vakondtúrásba nyomták. A földön fekvő sértetteket többször megrúgták, illetve az egyik gyermeket nagy erővel mellkason ütötték. Ekkor ismételten átkutatták mindkét sértett ruházatát, azonban a pénzt nem találták meg.

A vádlottak bántalmazása miatt az egyik tizenkét éves sértett szegycsonttörést szenvedett.

A sérülés hat hét alatt gyógyult. A lopással okozott kisebb kár sem térült meg.

A nyomozó hatóság a folytatólagosan, társtettesként elkövetett zsarolás bűntette és a súlyos testi sértés bűntette miatt indított nyomozást gyermekkor miatt, a törvény erejénél fogva, megszüntette.

A hatályos jogszabályok értelmében viszont a rablás bűntettét megvalósító, tizenkettedik életévét betöltő személy büntetőjogi felelősségre vonható, ezért a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség rablás bűntette és  más bűncselekmény miatt a vádiratban mindkét vádlott kapcsán javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozta, továbbá mindkettőjük esetében az okozott kár erejéig vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt.