Nem küzdenek férőhely-problémákkal a helyi intézmények, az oktatási bizottság elnöke szerint van hely bőven.
Február 15-ig dönthették el a szülők, hogy melyik óvodába szeretnék járatni szeptembertől gyermeküket. A jelentkezési lapon három intézményt lehetett feltüntetni. Mi van abban az esetben, ha nem oda vették fel a gyermeket, ahová a szülő szerette volna vinni? S milyen következményei lehetnek annak, ha valaki egyáltalán nem íratja be csemetéjét sehova? 

Szabó Gyula, az Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottság elnöke, az Epreskerti Általános Iskola intézményvezetője a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában elmondta, a statisztika szerint ebben a nevelési évben 1690 gyermek nevében jelentkeztek a szülők, a tavalyi 1608 fővel szemben ez komoly előrelépést jelent, ami lényegében 3-4 százalékos növekedést jelent. A bizottsági elnök szerint ebből az a következtetés is levonható, hogy nőtt a születések száma is, ezzel együtt iskolába is több gyerek fog járni: szeptembertől 1519 kisgyerek lép egy szintet az óvodából, tavaly 1450-en kezdték meg alapfokú tanulmányaikat.

Az intézményvezető kiemelte, nem kell attól tartaniuk a szülőknek, hogy nem tudják gyermekeiket óvodába íratni, mindenkinek lesz helye, elegendő férőhely van az óvodákban, most már 6960 gyermeket tudnak fogadni Debrecenben az intézmények, szemben a tavalyi 6700-zal. Szabó Gyula elmondta, ez annak köszönhető, hogy belépett a rendszerbe a Liget és a Boldogfalvi Óvoda is. Megjegyezte, ha a gyerek betölti a harmadik életévét, onnantól kezdve már óvodaköteles, a város felkészült a növekvő gyereklétszámra. 

A bizottsági elnök közölte, nem volt még olyan év a régmúltra visszamenőleg, amikor arányos lett volna a jelentkezés az intézményekbe, vannak kifejezetten népszerű óvodák, ilyen például a Boldogfalvi Óvoda, a két józsai, a homokkerti Pitypang, a Mesekert, és a tócóskerti óvodák.

Több csatornán értesülhettek a szülők arról, mikor kell beíratni a gyerekeket óvodába, az önkormányzat minél több helyen próbálta informálni őket, s ha minden feltételnek megfeleltek, akkor ezt meg is kellett tenni másfél héttel ezelőtt. Szabó Gyula szerint még akkor sincs gond, ha a határidőn túl jelentkeztetik a kicsiket a szülők, mert még bőven vannak férőhelyek.

Ha nem sikerült bejutni az áhított intézménybe, akkor is lehet még változtatni, egy fenntartói bizottság segít ebben, ugyanis a gyermeket szükség esetén megpróbálják átirányítani a lakóhely vagy a munkahely szerinti intézménybe. Ha a szülő ezt a lehetőséget nem fogadja el, vagy az óvoda elutasítást küld, akkor Debrecen jegyzőjénél lehet a döntés ellen fellebbezni. Ennek elbírálása után kapja meg szülő a végleges értesítést az április 25-26-i óvodai beiratkozás előtt. Ha valaki lemarad erről, akkor még van lehetőség pótolni a május 8-i pótbeiratkozásnál, de ezzel csak alaposan indokolt esetben lehet élni.