Újabb fontos bejelentés hangzott el a fővárosban, a technológiai vállalat százmillió eurós beruházással érkezik hamarosan Debrecenbe.
Újabb gyárat létesít Magyarországon a Continental technológiai vállalat az autóipari elektronikák területén meglévő tevékenységének bővítésére.

A telephely Debrecenben lesz, a déli ipari parkban, ezzel bővül az európai piacokra készülő autóipari elektronikai alkatrészek gyártási kapacitása – a tervek szerint 2018 harmadik negyedévében teszik le a gyár alapkövét. A Continental 100 millió euró értékű befektetése a tervek szerint 450 új munkahelyet teremt majd a városban.

José Avila, a Continental Igazgatótanácsának tagja és a Powertrain divízió vezetője a Külügyminisztériumban megtartott bejelentésen azt mondta, az új gyár kialakítása Debrecenben egy olyan stratégiai döntés, amellyel a Continental tovább erősíti európai jelenlétét azért, hogy még tökéletesebben kiszolgálja a vevők egyre növekvő keresletét az autóipari elektronikai megoldások iránt.

- Az új debreceni gyárunkkal amellett, hogy megerősítjük jelenlétünket Európában, nemzetközi szinten diverzifikáljuk a csúcstechnológiát képviselő gyárainkat, melyek autóipari elektronikai termékeket állítanak elő. Magyarország Kormányának együttműködésével képesek vagyunk jelentősen kibővíteni a kapacitásunkat és tovább fokozni a technológiai fejlesztéseinket – tette hozzá Hans-Jürgen Braun, a Continental 30 elektronikai gyárának vezetője.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a beruházást a kormány 10,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti.

A magyar gazdaság jövője azon múlik, hogy az új korszakába lépő autóipar az új ipari forradalom vezető ágazataként továbbra is hozzájárul-e a belföldi növekedéshez - tette hozzá.

Az eseményen elhangzott, a debreceni beruházással a nagyvállalat szélesíteni akarja tevékenységét a váltómű vezérlő egységek, szenzorok és aktuátorok területén is.

A 7000 négyzetméteres telephelyen készülő egységek, termékek az Európai Unió piacára készülnek majd.

Rábai Dániel, a Continental csoport magyarországi országkoordinátora közölte, a hajdúságban várható gyárépítés is azt bizonyítja, hogy a vállalat stratégiai együttműködő partnerként és kiemelt befektetési területként tekint Magyarországra.

A vállalat azért választotta Debrecent, mert ez az ország második legnagyobb városa, valamint a régió középpontjaként vonzó jövőképpel, kiemelkedő infrastruktúrával, aktív gazdasági élettel, és magasan képzett munkaerővel rendelkezik, így ideális választás a bővüléshez.

Keszte Róbert, a Continental Automotive Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, Magyarország kormánya és a város önkormányzata kiváló támogatást nyújtottak a beruházás előkészítése során, így gyors tempóban tudtak haladni, a tervek szerint 2019 közepére befejeződhet az építkezés.

A Continental csoport jelenleg hat gyárral, egy gumiabroncs kereskedelmi képviselettel és logisztikai központtal van jelen Magyarországon.

Papp László polgármester felidézte, hogy az elmúlt négy évben „történelmet írtunk a gazdaságfejlesztés területén Debrecenben. A kormánnyal együttműködve egy összehangolt, jól átgondolt és sikeres gazdaságfejlesztési stratégia mentén egészen új helyzetet teremtettünk Debrecenben és Kelet-Magyarországon.”

Mint a polgármester elmondta, 2014 és 2018 között a Continentallal együtt 23 hazai és külföldi vállalat választotta Debrecent befektetési helyszínként, vagy döntött amellett, hogy fejleszteni fogja kapacitását a városban. Ez azt jelenti, hogy négy év alatt 200 milliárd forint működő tőke áramlott Debrecenbe és 4700 új munkahely jött létre. Ilyen léptékű gazdaságfejlődés Debrecenben illetve Kelet-Magyarországon hosszú ideje nem volt tapasztalható. Papp László úgy fogalmazott, hogy az elmúlt négy év abszolút arany betűkkel fog bevonulni a város gazdaságtörténetébe.

A Continentallal kapcsolatban a polgármester bejelentette: nagy büszkeség, hogy Debrecen beléphet a Continental-családba, hiszen mind tudjuk jól, hogy Magyarországon nagyon jelentős kapacitással rendelkezik a cég.

Ez a legek beruházása számunkra – mondta Papp László, hozzátéve, hogy az elmúlt négy év legnagyobb értékű beruházása jön létre, illetve indul el a következő időszakban.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke közölte, az autóipari gyártók sokat alapoznak a magyar szakértelemre, a kedvező gyártási költségekre és folyamatosan bővítik tevékenységüket. Hozzátette, a Continental új, debreceni létesítménye tovább növeli Magyarország versenyképességét, és megerősíti regionális központi pozícióját az autóiparban.

2014 és 2018. között a Continental beruházásával együtt 23 hazai és külföldi vállalat döntött debreceni beruházás, fejlesztés mellett. Ez azt jelenti, hogy 4 év alatt 200 milliárd forint értékű működőtőke áramlott a debreceni gazdaságba, létrehozva ezáltal 4700 új munkahelyet.

A Continental munkahelyteremtő beruházása a legek beruházása Debrecenben. A leghosszabb ideig tárgyalt és a legnagyobb értékű beruházás az elmúlt 4 évben. 2016 szeptemberében kezdték azokat a megbeszéléseket, amelyek alapján ma Debrecen is belép a Continental-családba.

Debrecen önkormányzatának a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, a HIPA-val és az EDC-vel együttműködve sikerült kidolgozni azt beruházás-ösztönzési stratégiát, amely kivívta a Financial Times befektetésösztönzéssel, külföldi tőke beáramlásával foglalkozó részlegének elismerését is, amely alapján Debrecen rendelkezik a legjobb befektetésösztönzési stratégiával a 200 ezres lakosság számú városok kategóriájában és ez alapján viselheti a Jövő Európai Városa címet 2018/19-ben Barcelona, Birmingham, Bordeaux és Limerick mellett.