Tavaly négyszáz beteg esett át csontvelő-transzplantáción hazánkban. Ebből százegyet a Debreceni Egyetemen végeztek. 
A szokásos rutinellenőrzésre érkezett Dózsa Csaba a Belgyógyászati Klinikára. 2013-ban gyógyult fel a rákból. A nyirokcsomóit támadta meg a betegség. Neki a saját csontvelőjét ültették vissza, hogy újra egészséges lehessen. Úgy véli azóta, két születésnapot is tarthat évente.

Horváth Szilvia pedig az első volt Debrecenben, aki idegen donoros csontvelő-transzplantációnak köszönhetően gyógyult fel a leukémiából. Az öccsétől kapott csontvelőt, de azt mondja: nem csak neki köszönheti az életét.

- Orvosok nélkül ez a betegséget nem gyógyulhat meg. Végig kell csinálni, erősnek kell lenni, és hinni abban, hogy meggyógyulunk. Mert van remény – hangsúlyozta Horváth Szilvia.

A Klinikai Központ lehetőséget biztosít a gyógyulásra azoknak, akik valamilyen vérképző, csontvelői betegségben szenvednek.

Ehhez van szükség a steril szobákra is. A betegek szervezete ugyanis a kezelést követően olyan védtelen állapotba kerül, ami miatt csak ilyen körülmények között védhetik meg őket a fertőzésektől.

- A levegőt szűrjük, az ételeket sterilizáljuk, egész betegvizsgálat beöltözéssel, műtéti körülmények között történik. A gyógyszer adagolása is külső úton zajlik, hogy ne kelljen bemenni és fertőzést vagy bármilyen kórokozót bevinni – magyarázta Prof. Dr. Illés Árpád, a Debreceni Egyetem Hematológiai Tanszékének vezetője.

A betegek több hetet is eltölthetnek ezekben a szobákban. Folyamatosan figyelik őket. A transzplantációk két harmada átlagosan saját csontvelővel történik.

Azoknak, akiknek a csontvelőjét is megtámadják egyes betegségek, idegen donorra van szükségük.

- Egészséges emberek bemehetnek a Vérellátó Szolgálatba Magyarországon. Külföldön is megvan ennek a rendszere.  Vesznek tőlük vért, alapgenetikai vizsgálatot csinálnak, ezt az adatot beteszik a nemzetközi regiszterbe, utána semmi dolga nincs az illetőnek – mondta el Dr. Gergely Lajos egyetemi docens.

Jelenleg Debrecen a vidéki központja a felnőtt idegen donoros átültetésnek.