A tervezést követően februárban elkezdődött a Honvédtemető első világháborús síremlékeinek felújítása és az emlékhely rendbetétele. Minderre több mint 200 millió forintot biztosított az állam, amihez a város is hozzátett 20 millió forintot. Így a második világháborús hősök sírját sem hagyják ki a rekonstrukciós munkákból. A tervek szerint nyáron, egy második ütemben a Honvédtemető mauzóleumát is felújítják majd.
A honvédtemetőt minden évben takarítják a diákok. A tanulók általában összegereblyézik a lehullott faleveleket és eltávolítják a nyesedéket.

- Azért tartom fontosnak a munkát, hogy a gyerekek érezzék, az őseik és az idősebb dédszüleik mit éltek át ebben az időszakban. A sírokat gondozzák és normálisan rendbeteszik az egész területet - mondta Szécsi Balázs tanuló.

Tavaly derült ki, hogy a kormány kétmilliárd forintot biztosít az I. világháborúban hősi halált halt magyar katonák sírjainak, emlékhelyeinek felújítására. Debrecen 209 millió forintos támogatást nyert el ebből a keretből, az erről szóló adománylevelet júniusban adták át Budapesten.

- Minden magyar ember úgy élt, és úgy él, hogy szívében tudja, hősök voltak a katonáink, akik nem hősnek születtek, de azzá lettek, mert a legtöbbet adták a hazájukért, az életüket - hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese.

A Honvédtemető felújítására már kiválasztották a tervezőt, aki nemcsak itt, hanem a Dorottya utcai Csokonai síremlék mögötti rész és a köztemető esetében is megtervezte a korszerűsítést. A honvédtemetőben ebben a hónapban elkezdődött a kivitelezés is: a párnaköveket felszedték, és új sétányokat alakítanak ki.

Komolay Szabolcs alpolgármester azt mondta: a munkát nagyon komoly kutatómunka előzte meg. A központi költségvetéstől kapott pénzhez pedig a város is biztosított forrásokat.

- Hozzátettünk több mint 20 millió forintot annak érdekében, hogy teljes rekonstrukciót hajthassunk végre a temetőben, hiszen vannak benne második világháborús hősök is, akiknek a sírjait a pályázat során nem tudtuk volna helyrehozni - nyilatkozta az alpolgármester.

A Honvédtemető felújításának első része várhatóan áprilisra készül el. A tervek szerint az önkormányzat egy második ütemben, nyáron felújítja a hősök mauzóleumát is. A Honvédtemető teljes rekonstrukciójával így várhatóan szeptemberre végeznek.