560 millióból építik ki idén az ivóvízvezeték-hálózatot Nagycserén és Halápon

Már nem kell sokat várniuk a jó minőségű ivóvízre a nagycserei és a halápi városrészben élőknek – írja az uft.hu.
Jóideje már fontos kérdés a kb 2600 lakosú Haláp-Nagycsere térségben a vízhálózat kiépítése, ugyanis a jelenlegi hálózat a mai egészségügyi szabályoknak nem felel meg.

Papp László, Debrecen polgármestere, valamint Türk László és Kovács István önkormányzati képviselők a beruházással kapcsolatban tartottak tájékoztatót.

Pósán László szerint a kötlségvetés eddig sem bírta el és hozzátette, hogy most sem lenne egyszerű a fejlesztésre költségkeretet félretenni.

A politikus bejelentette, a kormány döntése szerint a településrészeken a vezetékes ivóvíz kiépítésére a 2018-as költségvetés keretében több mint 560 millió forint támogatást nyújt. Mint mondta, ezt a nagyságrendű beruházást csak kormányzati hozzájárulással lehet megvalósítani.

A tavalyi időközi választás központi témája szintén a vízhálózat kiépítése volt – említette Papp László polgármester.

Hangsúlyozta, minden korábbi ígéret teljesülni fog, ilyen a vízhálózat kiépítése, vagy a Felsőpércsi út építése, ahol már át is adták a munkaterületet, továbbá a Vámospércsi és Létai út kereszteződésének átalakítása, amire több mint hatvan millió forintot költenek majd. Ezzel kapcsolatban a tervek rendelkezésre állnak, hamarosan indulhat a kivitelezési eljárás is ennél a projektnél.

A Haláp-Nagycsere térségben közel 13 ezer folyóméter vezetéket kell majd kiépíteni, a Panoráma úttól egy új, 4600 méteres vezeték épül Nagycseréig, ahol napi tározó készül, majd onnan 4800 méter hosszban a halápi elosztóig építenek vezetéket.

A polgármester hozzátette, az engedélyes tervek már elkészültek, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzést nyáron indítják el, még az idén elkezdik a munkát, és jövőre fogják befejezni a beruházást.

Türk László, Nagycsere önkormányzati képviselője felidézte: januárban a helyiek még azt mondták, nem hiszik el, hogy vezetékes ivóvíz épül ki a térségben, most pedig már az a téma, hogy hamarosan elkezdődhet a munka, hiszen elfogadott kormánydöntésről lehet beszélni.

Kovács István, Haláp önkormányzati képviselője hozzátette, mindennapi problémát jelentett a vezetékes ivóvíz hiánya, ez a mosásnál is hangsúlyos nehézségeket okozott, valamint a palackos víz beszerzése sem volt egyszerű. A képviselő megjegyezte, egyre több család költözik Halápra, így ez egy igazán hiánypótló beruházás.

Az ivóvízvezeték kiépítése Nagycserén és Halápon az Új Főnix Terv része.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések