Ékszereket és készpénzt is elvittek az éjszakai támadók.
A bűncselekmény elhárítására idős koránál, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás és más bűncselekmények miatt, az I. rendű B. L. és II. rendű R. J. ellen indult büntetőügyben március 13-án tartotta meg az első tárgyalását a Debreceni Járásbíróság.

A tárgyaláson az ügyész ismertette a vádiratot, majd a bíróság kihallgatta a vádlottakat. Vallomásukban a vádlottak részben ismerték el a bűncselekmény elkövetését, és mindketten tagadták, hogy bántalmazták volna az idős embereket. A Debreceni Járásbíróságon a büntetőügy április végén folytatódik.

Először kudarcot vallott

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint B. L. 2017. április 15-én éjfél után jelent meg a debreceni Thomas Mann utcai nyugdíjasok házánál. Átmászott a kerítésen, majd a nyitva hagyott bejárati ajtón át bement az épületbe.

Az egyik emeleti garzon rácsos biztonsági ajtajában benne volt belülről a kulcs, a bejárati ajtó pedig be sem volt zárva, az elsőrendű vádlott így jutott be a lakásba. A konyhában magához vette az ott lakó néni mobiltelefonját, majd a nappaliba ment át. Az idős lakó azonban az üvegajtón keresztül észlelte a betolakodót, és hangosan felkiáltott, így B. L. elmenekült.

A gyűrűket is lehúzatta

Bő három héttel később, újra az éjszaka közepén, az elsőrendű vádlott visszatért az otthonba. Az egyik földszinti garzon nem volt kulcsra zárva, így jutott be egy 95 éves nénihez. Az asszony aludt, de felébredt a kutatás zajára, és számon kérte a vádlottat.

B. L. mindenképpen meg akarta szerezni az értékeit, de tartott attól, hogy az asszony segítséget hív, ezért párnát nyomott az arcába. A sértett kérte, hogy ne bántsa, inkább hajlandó átadni mindent.

A vádlott magához vette az ágyon talált pénztárcák tartalmát, aztán a sértett ujján lévő gyűrűket szemelte ki. Az idős néni lehúzta 4 gyűrűjét és odaadta. B. L. összesen 112 ezer forinttal és 88 ezer forint értékű ékszerrel távozott. 2017. május 26-án hajnalban R. J.-vel jelentek meg újra a nyugdíjasháznál.

Készültek is, vittek magukkal szövetkesztyűt és az arcukat eltakaró sapkákat is. Az udvarról kilesték, hogy a 84 éves férj és felesége már ágyban vannak. Felfeszítették a lépcsőház bejáratát, „beöltöztek”, és benyomták a lakás bejárati ajtaját. A garzonban B. L. azonnal a pénze és az ékszerei átadását követelte az asszonytól. Hogy ennek nyomatékot adjon, kezét a sértett nyakára, arcára nyomta, és meg is ütötte az idős nőt. A szívbeteg asszony felült az ágyban, erre B. L. felállította, és a földre lökte.

Ez idő alatt R. J. kutakodott a garzonban, majd a szintén nagybeteg bácsit akarta rábírni, hogy adja át értékeiket. Többször meg is ütötte, s az ágyra nyomta. A nő közölte a támadókkal, hogy a férje nem tud beszélni, erre B. L. felemelte a földről, és mellé lökte az asszonyt.

Mindkét vádlott kutatni kezdett zseblámpájuk fényénél, végül magukhoz vették a házaspár laptopját, egy hangszórószettet és 20 ezer forintot.

Elajándékozott laptop

Elvittek egy halláskárosultak részére kifejlesztett telefont is, valamint 8 tábla csokoládét, 1600 forint értékben. Az értékeken a két vádlott egyenlő arányban osztozott. A laptopot R. J. a testvére feleségének adta ajándékba, később a rendőrség lefoglalta nála – írja a vád.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint B. L. és R. J. is erőszakos többszörös visszaesőnek minősül.