A Jobbik és az MSZP is felszólította Kósa Lajost, hogy mondjon le, miután a sajtóban megjelent, hogy 4,3 milliárd euró felett rendelkezhetett, és az édesanyjának is juthatott a pénzből. Kósa Lajos tegnap este Debrecen Televízió Közügy című műsorában egyszerűen hazugságnak nevezte a vádakat, és azt mondta: semmi köze nem volt a pénzhez, az ellenzék próbálja csalással vádolni a kampányban.
Az elmúlt évtizedek legnagyobb korrupciós botrányának nevezte a jobbikos Kőszeghy Csanád Ábel, hogy a sajtóban megjelent dokumentumok szerint 4,3 milliárd euró fölött rendelkezett Kósa Lajos, és ebből 800 millió forintot az édesanyja kapott. Herpergel Róbert országgyűlési képviselőjelölt felszólította a minisztert, hogy azonnal váljon meg minden közéleti pozíciójától.

- Mivel igen komoly korrupciós szálak sejlenek fel az ügynek a hátterében, ezért a Jobbik azt kéri Kósa Lajostól, hogy mondjon le minden politikai szerepéről, és lépjen vissza a jelöltségtől – hallhattuk  Herpergel Róbertet.

Az MSZP 24 órát adott Kósa Lajosnak, hogy lemondjon. Gurmai Zita képviselőjelölt azt mondta: ha a politikus nem teszi meg magától, akkor a miniszterelnöknek kell lépni.
- Kósa Lajos érdemtelenné vált a debreceniek képviseletére, hiszen képviselőként több százmillió forinttal hozta helyzetbe családi vállalkozását, megbukott egykori polgármesterként, megbukott képviselőként és megbukott emberként – vélekedik  Gurmai Zita.

„Egyszerű hazugság” - ezt Kósa Lajos mondta a Debrecen Televízió Közügy című műsorában tegnap este, a sajtóban megjelent állításokra reagálva. Úgy fogalmazott: kiderült, hogy a nőt, aki őt is megpróbálta átverni, többszöri csalással, sikkasztással vádolják.

- A helyzet az az, hogy ez a hölgy – mint kiderült – rengeteg mindenkit átvert, engem is megpróbáltak ezzel bepalizni. Természetesen soha az életben nem volt semmifajta közöm 4,3 milliárd euróhoz – jelentette ki Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Kósa Lajos hozzátette: amióta Debrecen polgármestere lett ,nagyvadnak számít az ellenzék szemében. Ezért volt már ellene mindenfajta koholt vád, főként a választások idején próbálják meg lejáratni.
Gurmai Zita sajtótájékoztatójára közleményben reagált a Fidesz Debreceni Szervezete. Szerintük Gurmai Zitának a saját pártjánál kellene kezdenie rendcsinálást, ugyanis az MSZP háza táján már rengeteg jogerős elítélő bírósági ítélet született.  Jelenleg pedig amellett a Czeglédy Csaba mellett kampányolnak, aki előzetes letartóztatásban ül, mert ellopta több száz diák pénzét és 6,3 milliárd forinttal károsította meg a magyar költségvetést. 

„Gurmai Zita kedveli a szélhámosokat: most egy olyan nőnek a hazudozását ismételgeti, akit korábban csalás miatt elítéltek, és aki ellen most is eljárás folyik. Azt javasoljuk Gurmai Zitának, hogy szabadidejében ne Kósa Lajosnak adjon tanácsokat, hanem ha már Debrecenbe tévedt, nézzen szét a városunkban, igyon egy jó kávét, ismerkedjen a város nevezetességeivel” – zárul a közlemény.